Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Svensk skole: Skal vi advare elever imod "normforstærkende" kærlighed mellem hvide mænd og kvinder?

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Svensk skole: Skal vi advare elever imod "normforstærkende" kærlighed mellem hvide mænd og kvinder?

Skrevet af Lennart Kiil

Det amerikanske koncept 'trigger warning' er nået til Sverige, hvor man kombinerer det med anti-hvid og anti-heteroseksuel ideologi.

Ideen med en 'trigger warning' er på forhånd at advare en læser om, at nu kommer der en passage i teksten, som kan vække ubehagelige følelser.

Pernilla Ericols, som er rektor på Globala Gymnasiet i Stockholm der overvejer at indføre 'trigger warnings', forklarer det sådan her:

Det kan være voldtægtsscener eller racisme i film og bøger, som anvendes i undervisningen

Det ligger i forlængelse af "traditionen" fra amerikanske colleges og universiteter, men svenskerne går lidt længere:

Men det kan også være skildringer af heteroseksuel kærlighed mellem hvide personer, som opleves som normforstærkende

Ideen her er velsagtens at heteroseksuel kærlighed mellem hvide er problematisk i sig selv, alene fordi den - indtil videre - er den mest almindeligt forekommende form i Sverige.

Man frygter måske, at en afbildning eller beskrivelse af heteroseksuel kærlighed kan forlede unge mennesker til at tro at en sådan er normal og acceptabel og dermed risikerer man, at flere bliver heteroseksuelle.

Denne stærke tro på bøger og films magiske evner ud i at ændre på menneskers seksualitet finder vi igen, når eleverne kritiserer pensum:

Det er sket, at elever ikke har ønsket at læse om teorier, der fremhæver biologiske forklaringer på menneskelig adfærd snarere end sociale

Mange ynder - med god grund - at gøre grin med USA, når landet ikke alle steder underviser i evolution. Nu må vi erkende, at samme udvikling rammer lige på den anden side af sundet.

Eleverne tror øjensynligt, at de kan skabe virkeligheden i deres eget billede ved at fravælge kendsgerninger, som de ikke bryder sig om at kende til.

Men kan man overhovedet på den måde overlade det til eleverne selv at sammensætte et pensum?

På Globala Gymnasiet overvejer man stadig.

Kilder og yderligere info:

reelligestilling.dk og svenske Tidningen Gymnasiet