Få adgang til alt indhold, slip for reklamer og støt Folkets Avis!

59,-
per måned

Offentlighedsloven bør stadig hedde mørklægningsloven

Morten Bødskov (MB) har nu været ude og undtage 58 offentlige institutioner fra offentlighedsloven. Danske Spil og alle TV2 selskaber var blandt dem, der var undtaget.

Ifølge MB er de undtaget, fordi de konkurrerer på det private marked. Hvis de ikke var undtagne ville de være i ulige konkurrence, hvis konkurrenterne kunne kigge dem i kortene.

Tom Behnke (TB) fra de konservative, svarede til dette, at man blot kunne undtage de konkurrenceafhængige papirer. Derved var problemet med konkurrence der ikke længere.

Hverken MB eller TB indser dog, at problemet er, at de offentlige virksomheder konkurrerer på det private marked. Hvis der er private alternativer burde det ikke være en opgave for det offentlige.

Argumentationen for at vi har en offentlig sektor er oftest, at den skal varetage opgaver, det private ikke kan klare. Derfor bør MB og TB i stedet for at lave undtagelser sælge de selskaber, de mener, der konkurrerer.

Folkets ejendom - men folket føres bag lyset

Man må heller ikke glemme problematikken om, at offentlige virksomheder er offentligt ejede. De er dermed betalt af alle danske skatteydere. Da alle har en ejerandel af firmaerne, burde alle også have ret til at få indsigt i deres papirer. Det være sig firmaer som privatpersoner. De offentlige institutioner bør kun levere ting, det private ikke kan klare. Der burde derfor ikke være noget problem i at alle har mulighed for at se hvad de laver.

MB og TB leverer hermed endnu en gang grund til at offentlighedsloven i virkeligheden burde hedder mørklægningsloven. Tak for ingenting.

Del Offentlighedsloven bør stadig hedde mørklægningsloven