Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Om skønhed i et furet fjæs

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Om skønhed i et furet fjæs

Skrevet af Thomas Vilhelm

PORTRÆT: Keith Richards, indbegrebet af sand legendestatus og rockmusikkens urkraft og væsen, fylder 70 år og turnerer forsat for fuld styrke med olde kolle foretagendet Rolling Stones, der på en god aften stadig er i stand til at levere et vitalt liveshow båret frem af Mick Jaggers showmanship og fødselarens råt rykkende riffs og evne til at frisætte bandets kollektive energiudladning. Efter flere årtiers liv i overhalingsbanen er dette en bedrift i sig selv og bevis for, at der er masser af finurlig charme i behold i Keith Richards hærgede kontrafej båret af erfaringer og et levet liv, der er blevet de færreste mennesker forundt på denne klode. Stone-guitaristen er kort sagt ´Larger Than Life´ og nægter at gå på pension.

Manden med den karakteristiske bandana, lavt hængende guitar, åbentstående skjorte og ru stemme blev født et par år før Anden Verdenskrigs ophør i en forstad til London. Faderen var fabriksarbejder og oplevede krigens kamphandlinger på egen krop og sjæl. Moderens milde og musikalske væsen forblev gennem alle årene Keith Richards holdepunkt i tilværelsen, hvorimod faderens mere barske natur gav anledning til en del gnidninger og oprør.

Drengeårene gik paradoksalt nok med at synge i kirkekor. Hans engleblide tenorstemme lød i Guds hus, indtil puberteten satte en stopper for salmesang og nadvergang. Senere efter at være blevet smidt ud af den lokale Art School stod den på guitar og bluesmusik. Han lærte Mick Jagger og Brian Jones at kende omkring 1961-62, og de flyttede i en lejlighed i indre by i London. Deres livsstil fik snart det fælles hjem til at minde om en befængt hygiejnebombe med plader, instrumenter og madrester overalt.

Efter The Rolling Stones gennembrud og fokus på at skrive egne sange udviklede Richards sin personlige spillestil, der bestod af effektive guitarfigurer og fængende korte melodilinjer, der blev føjet sammen til en helhed af korte og enkle Chuck Berry inspirerede soli, som klart understregede, at han ikke var sat i verden for at blive til en virtuos hurtigkarl på sit instrument.

Til gengæld blev Keith Richards fra slutningen af 1960´erne og starten af 1970´erne, hvor bandet toppede rent kunstnerisk, og frem til vor tid banebrydende og stildannede ud i at kombinere akustiske og elektriske guitarer – ofte lagt oven på hinanden i seks til otte lag – så de dannede et organisk lydbillede, der vævede sig ind og ud af hinanden i ofte sirlige mønstre. Dette gav både variation og krop i musikken.

Richards tænkte i lyde, der kunne summe rundt i hans hoved i månedsvis, og så sig selv som et medium for ørehængende melodier ovenpå en solid bund af rytme og klang. Efterhånden som The Rolling Stones opnåede status som en af rockmusikkens betydeligste grupper med lige dele kreativ og kommerciel succes, skabte Keith Richards en mytedannende karakter, der på mange fans virkede både ægte, kultagtig og indbegrebet af cool: Manden arbejdede og levede hårdt med de risici, udmarvende turneer og enormt forbrug af stimulanser indebar.

Stones ankermanden kom flere gange i konflikt med loven, politi og domsstole, men på forunderlig vis reddede han sig ud af det meste ved hjælp af penge, advokater og den folkelige goodwill, der i et vist mål altid er blevet ham til del.

Med tiden har Keith Richards lagt de mest ekstreme vaner på hylden og blevet far og bedstefar op til flere gange. Selv om han er udpræget holdspiller i Stones-kollektivet og mindre flamboyant og egodyrkende end sin våbenbroder Sir Mick Jagger i front, er det alligevel blevet til et par soloplader og gæsteoptrædener i et hav af forskellige musikalske sammenhænge og stilarter.

Guitaristen og sangskriveren er stor bogsamler og inkarneret læser. Hans bibliotek er enormt, og søgen efter særlige titler oppe under loftet har kostet ham et par fald fra stigen, som resulterede i, at Stones for nogle år siden måtte flytte rundt på turneplanen for at få den litteraturforbrugende guitarist på fode igen.

Til trods for den globale berømthed er det lykkedes Keith Richards at bevare en autentisk aura omkring sin persona. Efter at have læst hans biografi ´Life´ fra 2010 sidder man tilbage med en fornemmelse af, at han er tro mod sine rødder og værdier til trods for den megen glamour og rigdom, som hele bandet og følge har været ombejlet af. Dette kræver sin mand og integritet. Måske er det grunden til, at Richards med de ni liv stadig står oprejst om end til tider på lidt vaklende ben.

Udpræget viljestyrke og stædighed, der nat efter nat får ham til at slå strengene an til glæde for en tusindtallig skare af loyale tilbedere, har skænket hans furede fjæs med cigarretten i mundvigen en særlig skønhed; kærligheden til musikken vandt trods alt over dæmonerne og den destruktive galskab, der også fulgte i hælene på Keith Richards 70-årige gang på jord.

Del Om skønhed i et furet fjæs