'Blackstar' er et nær mesterværk og iscenesat requiem af majestætisk karakter tilsat futuristisk funky trommebeats, eksperimenterende jazzede klangflader og den tynde hvide hertugs inderlige vokal i teatralsk topform.

Sådan lyder min konklusion efter fire-fem gennemlytninger af hans svanesang. Med tanke på kræftsygdommen i kroppen er det et mindre mirakel, at David Bowie har kunnet skabe at album af denne kaliber ledsaget af et hold umådeligt talentfulde amerikanske musikere, der for mig at se utvivlsomt vil komme til at sætte deres præg på morgendagens scene, hvor tingene sker.

Deri lå en del af Bowies storhed - evnen til at forny sig selv og samtidig forandre verden visuelt, klangligt og æstetisk. Englænderen med de tofarvede øjne og ofte gådefulde fremtoning forstod at perfektionere balancen mellem kølig distance og sitrende nærvær. Modsætninger skaber fascination og spændingsfelter. Få har ført denne erkendelse mere sublimt i felten end Bowie.

Vi må så leve med, at en dansk refrænsangerinde med sin tvivlsomme timing blandede køns- og racemæssige betragtninger ind i spørgsmålet om, hvem der fortjente den største posthume fetering ved deres bortgang. Den slags er dansk middelmådighed, når den er allermest spejlblank og pegefingerløftende: Jeg skal nok korrekse jer, når I sørger for meget over jeres idoler på bekostning af kvoter og hudfarve.

Må vi Bowie dyrkere have lov til at være fri for den slags smagsdommeri. Houston, Jackson med flere blev vist næppe ignoreret ved deres død, og dem der sørgede over disse stjerners endeligt fik forhåbentlig lov til det uden moraliserende bezzerwizzerei.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872