Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Autonome forhindrer kontroversiel forelæsning ved at sætte universitetet i brand

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Autonome forhindrer kontroversiel forelæsning ved at sætte universitetet i brand

Skrevet af Lennart Kiil

Sådan lød et af slagordene, da 150 sortklædte såkaldte 'black bloc' anarkister angreb Berkeley University i Californien, USA.

Det kan man læse om i udenlandske medier og på universitetets hjemmeside, som har flere artikler om de voldsomme optøjer, som foregik for knap to døgn siden og endnu ikke er blevet omtalt i danske medier.

Ifølge universitet var der først cirka 1500 mennesker, der fredeligt protesterede imod højrefløjsikonet Milo Yiannopoulos, som holdt tale på campus, da 150 maskerede og sortklædte venstrefløjsaktivister brød ind i gruppen og startede optøjer i området.

Fremgangsmåden var meget voldsom. Berkeley Universitet skriver, at gruppen af aktivister brugte "paramilitære metoder" herunder "kast med molotov-cocktails, ildspåsættelser, kast med fyrværkeri efter politiet" og flere andre ting.

Optøjerne har vakt stor opsigt i USA, fordi netop Berkeley Universitet har en meget stolt tradition for åbenhed og sætter ytringsfriheden meget højt. USA's præsident Donald Trump reagerede prompte på twitter med en trussel om at fjerne de føderale tilskud til universitetet.

 

 

Universitetet tager dog afstand fra denne udmelding. Man mener ikke, at hele universitetet kan holdes ansvarlig for en mindre gruppes voldsomme optøjer.

Men ytringsfriheden blev altså knægtet i dette tilfælde, for universitetet måtte aflyse forelæsningen, da politi og vagter ikke umiddelbart kunne hamle op med de mange voldelige demonstranter.

I øjeblikket gør universitetet skaderne op. De forventes at løbe op i over en halv million kroner.

Emner: 
Del Autonome forhindrer kontroversiel forelæsning ved at sætte universitetet i brand