Primære faneblade

Lukket

Kamp om flysæderne: Kommunal rejsefeber mod sydens sol

Sommeren står for døren, hvilket for mange betyder rejser til sydens sol. Det gælder i den grad også for kommunalpolitikerne, hvis rejser dog allerede starter i det tidlige forår.

- Jeg må sige helt klart og tydeligt, at omprioriteringsbidraget vil betyde hårde besparelser på de kommunale serviceområder. Det kan ikke undgå at ramme kernevelfærden i form af blandt andet daginstitutioner, skoler og socialområdet.

Sådan lød det fra Martin Damm, formand for Kommunernes Landsforening, til BT, da han gjorde status over kommunernes økonomi i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2016.

Ifølge Venstre-borgmesteren fra Kalundborg var det næsten umuligt for kommunerne at spare, hvorfor annoncerede nedskæringer ville komme til at gå hårdt ud over kernevelfærden.

På den måde undgik Martin Damm at komme nærmere ind på, hvad landets lokalpolitikere bruger skatteydernes penge på. Det fremgår i stedet af en række aktindsigter, som er kommet i Folkets Avis i besiddelse.

En fast udgiftspost er de rejser, som kommunalbestyrelserne i stort antal tager på hvert år – enten alene eller sammen med udvalgte embedsmænd.

KL-formand på dyre rejser til USA og Bruxelles

Blandt lokalpolitikerne, som ofte er på rejser i ind- og udland, er Martin Damm selv.

Det var eksempelvis tilfældet, da han i 2012 satte sig til rette på et SAS-fly med kurs mod den amerikanske delstat Colorado.

Ifølge de udleverede bilag, kostede det i alt skatteyderne 18.295,31 kroner, da Damm tog på langfart til USA. Her skete overnatningerne på det lokale Hilton-hotel, hvor Venstre-manden blandt andet kunne gøre brug af den indendørs swimmingpool. På samme måde som fritiden også kunne anvendes i hotellets store fitness-afdeling, der eksempelvis indeholder et spabad.

Samme år sendte KL-formandens kommune i forlængelse af vinterferien en større delegation til Bruxelles, hvilket havde deltagelse af stort set hele byrådet. Prisen for 20 kommunalbestyrelsesmedlemmer og 7 embedsmænds smuttur løb op i 82.180 kroner, hvoraf politikernes flybilletter og hotelværelser i sig selv kostede over 50.000 kroner.

Politikernes fornemmelser for forårssol – og Barcelona

Kalundborgs rejser har dog været atypiske ved, at de ikke er gået mod varme himmelstrøg. Det har ellers været kendetegnet for en række kommuner, som ofte har kastet deres kærlighed på Barcelona.

Specielt i forårsmånederne, hvor Middelhavsbyens klima er langt mildere end det danske.

En af dem, som har ført an i brugen af Barcelona, har været Vejle Kommune:

De skandaleramte østjyder, som blandt andet har været involveret i sagen om Vejle Havn, har indenfor de seneste år besøgt den catalanske hovedstad to gange.

Først i april 2012, hvilket kostede skatteyderne 74.172,09 kroner. I 2015 gik studieturen igen til Barcelona, hvilket denne gang kostede 121.056,44 kroner.

En væsentlig årsag til de stigende udgifter har været, at vejlenserne i den grad fik tørsten og sulten stillet under 2015-turen.

Anført af borgmester Arne Sigtenbjerggaard besøgte den 12 mand store delegation en lang række barer og restauranter i byen, som blandt andet er berømmet for sit ude- og natteliv.

Og regningen lod man ligge til danske skatteydere.

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

11/12/2019 - 15:35
Organisationer: 
Vejle Kommune
Emner: 
politik
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn