Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

"Det er ikke tilfældigt, at det lige præcis er til julefrokosten, at hånden finder op under kjolen"

Skrevet af Latifa Ljørring

Ethvert utroskab har sin historie og den historie handler sjældent om et udækket seksuelt behov.

I langt de fleste tilfælde af utroskab i parforholdet, er manglende følelsesmæssige behov, den afgørende faktor for den utro part.

Det er fx længslen efter opmærksomhed, anerkendelse og intimitet, der får os til at vælge utroskab. Men det er langt fra kun er det, ofte vil være flere ting på spil ad gangen.

En ting, man tit hører i forbindelse med utroskab, er, at den utro part savnede anerkendelse. Det var længslen efter at føle sig værdsat, rost og respekteret, der drev den utro ud i en affære.

Et menneske skal have mad, drikke og føle sig elsket, det er grundlæggende behov. Hvis bare vi vidste, hvor meget rosende og respektfulde ord kan få vores partner til at blomstre, ville vi aldrig glemme det.

Når vi føler at vores partner har mistet interessen for os og aldrig spørger ind til os, er det nemt at føle sig overset og ligegyldig.

Det er som om at man falder lidt ind med møblementet og bliver taget for givet. Det er let at tvivle på sig selv i sådan en forsømt situation. Kommer der så en opmærksom kollega, der synes man er interessant og spændende, virker vedkommende ekstra dragende.

Hvem har ikke brug for at føle sig levende engang imellem? At bryde nogle vaner og være sammen på en uforudsigelig og ny måde. At se på hinanden med nye øjne og opdage nye sider ved hinanden.

Desværre stagnerer vi ofte i vores måder at være sammen på i parforholdet, både fysisk og følelsesmæssigt. Vi glemmer den ømme intimitet vi startede med, og som handler om at være sammen på det følelsesmæssige, fysiske og mentale plan.

Når de følelsesmæssige bånd dør ud, når kærtegn og sex forsvinder og når vi stopper med at udveksle meninger og tanker med hinanden, dør intimiteten i parforholdet. Og så har vi utroskabsdilemmaet.

Hvorfor spørger man så ikke bare sin partner om disse behov? Det er da mere oplagt end at risikere at sætte det hele over styr.

Nogle gør det også, men bliver mødt med kritik og foragt.

Andre (ofte mænd) kommer aldrig ud med disse længsler, men går og lider i det stille indtil manglen bliver for stor.

I begge tilfælde vil det være givende at tale om det i parrets trygge rammer, så parforholdet (igen) kan blive en kilde til nydelse for begge partnere. Alle ved, at utroskab er noget lort og det gør forbandet ondt, og at årsager til, at man er utro er, at vi bliver mindre intime, omsorgsfulde og nærværende..

De mange undersøgelser der er blevet lavet igennem tiden viser, at folk er ekstremt fokuserede på sig selv og har en stærk „MIG-identitet“. De har fokus på, hvad de selv kan få. Mange i de undersøgelser tror, at utroskab betyder, at de får noget, men når man er utro, siger man i langt de fleste tilfælde nej til noget i stedet for.

De, der er utro, leder typisk efter kærlighed og nærhed, men er der noget, man ikke får ved utroskab, så er det nærhed og kærlighed. Man får sex. Og desværre er der rigtig mange mennesker, der forveksler de to ting sammen.

Utroskab kan derfor i mange tilfælde være en destruktiv handling, som faktisk fjerner en fra den nærhed og kærlighed, som man søger. Derved starter en ond spiral, hvor der bliver mindre og mindre nærhed i det forhold man er i, og man har derfor mere og mere tendens til at søge utroskaben igen, i stedet for enten at gøre op med forholdet eller søge nærheden med alt hvad det indebærer.

Jeg mener, at man skal gøre op med sig selv, om man er moden til kærligheden, og om man vil sit forhold eller ej. Vil man forholdet, så brug energien der og accepter, at man altid vil savne noget, for ingen er perfekte. Tosomhed og et godt parforhold er netop at acceptere dette i stedet for at forsøge at få det hele.

Hvis trangen til utroskab kommer af, at man grundlæggende ingen følelser har længere for sin partner og er ulykkelig i sit parforhold, så er løsningen heller ikke utroskab, men derimod at gøre op med forholdet og sætte sig selv og hinanden fri.

Og husk, at det kan være fristende at indlede et forhold med den man har været utro med, men græsset bliver sjældent ved med at være lige så grønt efter den første forelskelse.

Men tør man at være åben og ærlig i sit parforhold, vil de mange intime og våde stunder vande græsset, så det bliver ved med at holde sig grønt.