Gå til hovedindhold

Lidt for meget støj – alt for lidt handling

Af Lennart

Det kan ikke være nemt at være Inger Støjberg.

Hun er minister for et kontroversielt område i en regering, der kontrolleres af et rigtigt systemparti, der ledes af en dygtig administrator som dog lider af en udpræget mangel på visioner.

Venstre er sådan et parti der helst vil gøre tingene efter bogen. Og ikke mindst efter de internationale konventioner. Og efter hvad Merkel siger. Lad os bare være ærlige.

At partiet Venstre agerer så trægt skyldes mange ting - partiet er gammelt, tungt og topstyret. Partiet har tyngde, men savner evne til at manøvrere og følge med tiden, hvor verden ændrer sig hurtigere og hurtigere.

Det skyldes sikkert også nogle mere personlige faktorer, som knytter sig til partiets top. Mange i partiet Venstre har ambitioner om at "rykke videre op i systemet" uden for Danmark på et tidspunkt.

Men virkerligheden er, at udviklingen med flygtninge og migration er løbet fra konventionerne.

Business as usual virker ikke længere. Derfor kan man ikke bare små-justere og håbe på at tingene ellers løser sig selv.

Vi bliver nød til at anskue migration og de større mængder af asylansøgere, som vi i disse år er vidner til, som regionale problemer, der skal løses regionalt.

Det er på alle måder skørt, at Nordeuropa tager så mange asylansøgere fra Mellemøsten, når nabolandene lige omkring konfliktpunkterne er rige oliestater, der sagtens kan bruge milliarder og atter milliarder på fodbold og racerløb.

Samtidig er det skørt, at menneskesmuglere skal tjene - ja, det er vel sammenlagt også milliarder - på at fragte mennesker mange, mange tusinde kilometer væk fra deres hjem og kultur til for dem fremmede egne.

I Danmark bliver vi nødt til som hovedregel at sige stop for asylbehandling for lande, som ligger uden for vores egen region.

Vi bliver nødt til at gøre det helt klart, at Danmark ikke er eller kan være et mål for massemigration fra syd mod nord.

Derfor skal vi gøre op med konventioner og vanetænkning og internationalt juristeri.

Og det gør Inger Støjberg ikke. Det gør den Venstre-ledede regering ikke.

Inger Støjberg tager ikke fat om problemets rod.

Derfor fejrer hun 50 tiltag med kage på Facebook. Fire eller fem egentlige og effektive tiltag havde været nok og bedre - og mere langsigtet. 

Så længe regeringen ikke vil erkende situations alvor og træffe de nødvendige langsigtede beslutninger, vil vi have ministre som Inger Støjberg, der spiller hårde i flinten med en masse kamera-venligt spil for galleriet.

Spilfægterier der giver indtryk af kontrol og en hård linje - mens udviklingen i virkeligheden er mere eller mindre ude af kontrol.

Jeg gengiver lige her et par ideer til politikerne som måske kunne hjælpe et hårdt tiltrængt paradigme-skifte på vej:

  1. Tænk på og behandl asylsøgning og migration som regionale i stedet for globale problemer. Sigt efter regionale løsninger. Omgivende lande må stille sig til rådighed.
  2. Læg afstand til de mange små justeringer og anden form for symbolpolitik med begrænset effekt og se på de store linjer. Se i øjnene at konventionerne er skabt til en anden tid. Drop dem.

Ingen kan i længden være tilfredse med den måde asyl og migration håndteres på i Vesteuropa for tiden.

I hvert fald ikke andre end menneskesmuglerne, som tjener på miseren.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.