Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Politikens "politiske" kampagne MOD den demokratiske debat og tone

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Politikens "politiske" kampagne MOD den demokratiske debat og tone

Skrevet af Mikkel Boye

Politiken starter i disse dage en kampagne, som skal bekæmpe nethad og den dertilhørende rå tone i debatten på de sociale medier og i kommentarsporerne – hvilket er alt ære værd.

Man fornemmer dog hurtigt de politiske motiver bag de gode intentioner. Der er ikke megen oprigtig bekymring eller gode intentioner bag kampagnen, der mere skal ses som endnu en dæmonisering og mulig censur af forkerte holdninger.

Politiken lægger ud med en række artikler her d.1. marts – bla. en artikel om, at nethad rammer kvinder og minoriteter. Dette er Politikens engelske søsteravis, The Guardian nået frem til efter en optælling af hadske indlæg på deres debatsider.

Politiken skriver:

Sexisme, racisme og homofobi. Det er nogle af de emner, der for alvor kan vække den engelske avis The Guardians læseres engagement og diskussionslyst. Og når debattonen bliver særlig skinger, er det kvinder, etniske og religiøse minoriteter og LGBT-personer, der står for skud. 

Det kan undre, at Politiken ignorerer en norsk undersøgelse, som alt andet lige må være tættere på danske forhold, og som blev omtalt i den norske avis dagbladet tilbage i 2014:

Her fremgår det, at nethad og chikane faktisk ikke er så udbredt som først antaget, ej at det spiller nævneværdigt ind på kvinder og mænds deltagelse i debatten. 20 % af kvinder og 16 % af mænd undlader eller ser sig begrænset i at deltage i debatter på nettet.  

Ydermere rammer nethad og chikane oftere mænd end kvinder, hvis man skal tro den 174 siders store rapport. 33 % af mænd har oplevet nethad mod 29 % af kvinder. En tilsvarende amerikansk undersøgelse viser, at 44 % af mænd og 37 % af kvinder har oplevet had og chikane.

Fokusset er i Politikens version altid på kvinderne eller div. minoriteter, hvor påstanden er, at kvinder begrænses i deres deltagelse.

At The Guardian kan registrere mere nethad og chikane mod kvinder og minoriteter skal måske ses i det lys, at især kønsdebatten har udviklet sig til et non-stop-angreb på mænd kommende fra diverse debattører på de sociale medier. Dette avler naturligvis modpres og vrede frustrationer. Man kan næsten slippe af sted med hvad som helst i kønsdebatten i dag, hvis man er kvindelig skribent og skriver om mænd.

Politikens kulturjournalist, Ditte Giese bidrager også til kampagnen, dog indtil videre kun på hendes egen facebook-profil, hvor hun efter et skriv om slutty fastelavns-kostumer til kvinder – et skriv som blev kommenteret af adskillige kvinder og mænd i over hundrede kommentarer på Politikens fb, mænd og kvinder som vel og mærke ikke var enige med DG, hvilket de overbærende eller kritisk lod hende forstå – udvælger 3 ulødige kommentarer fra mænd, som hun så bruger til en perspektivering om nethad mod kvinder.   

Giese hænger sågar en af mændene ud på egen fb-side, hvor hun omtaler ham nedladende fordi han sugar-dater, har benyttet sig af købesex, samt formastet sig til at ville på date med hende efter et interview om tabermænd. Han må da kunne forstå, at kulturjournalister på Politiken ikke dater tabermænd, der går til prostituerede. Så meget for tonen og debatniveauet.  

Politikens kampagne mod nethad og chikane skal nok mest ses som en politisk kampagne, hvor venstrefløjen og diverse kvinder skyder med skarpt mod mænd og folk til højre på den politiske midte. Det samme spor som man har dyrket de sidste 10 år og som måske endda har været med til at skabe en mere uforsonlig tone i kommentarsporerne.

Politiken har om nogen været med til at polarisere samfundsdebatten og dele folk, herunder køn op i gode og onde. Nu vil den samme avis så sætte spot på tonen og debattens demokratiske sindelag.

Om det er ekkokamrene på Politiken, som gør avisen gennemført hyklerisk, det ved jeg ikke, men Politiken kunne starte med sig selv, når det gælder både tonen og debattens manglende pli.

Del Politikens "politiske" kampagne MOD den demokratiske debat og tone