Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Hvor længe vil staten Danmark sanktionere psykiatrisk behandling helt UDEN evidens?

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Danmark har brug for en fri medieplatform Bliv sponsor nu

Hvor længe vil staten Danmark sanktionere psykiatrisk behandling helt UDEN evidens?

Skrevet af Bente Stenfalk

Åbent brev til Justitsministeren, Sundhedsministeren, Sundhedsministeriet, Sundhedsudvalgsformanden, Sundhedsudvalget, Sundhedsstyrelsen, Region Midtjylland og AUH

Ingen aktindsigt

Undertegnede har af to omgange bedt om aktindsigt i, hvor mange ME-patienter man har behandlet under vejledning af det såkaldte VidensCenter for ME ved Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser i Århus.

Undertegnede har bedt om aktindsigt i, hvor mange ME-patienter man har behandlet siden VidensCentret for ME blev oprettet for 7 år siden, hvor mange ME-patienter, som efter behandling er blevet raske, hvor mange, som har fået det bedre, hvor mange, som ingen effekt har haft af behandlingerne og hvor mange, som har fået det dårligere. Men jeg får absolut INTET svar.

7 år uden resultater

Efter 7 år BURDE der foreligge resultater, som kan fremvises. Hvis ikke, så viser det med al tydelighed, at ME-sygdommen er FORKERT PLACERET i psykiatrien under de såkaldte funktionelle lidelser, og det MÅ man tage alvorligt i politiske fora og omtænke placeringen.

Psykiater Per Finks svar

Jeg vil bede om, at man læser vedhæftede svar fra den ledende psykiater, Per Fink, hvor det med al tydelighed fremgår, at man ikke har nogen form for data, som kan godtgøre, at ME-behandlingen hører til på Forskningsklinikken, og jeg vil anmode om, at man tager stilling til, om det er fair overfor patienterne, at de risikerer at blive ’behandlet’ et sted, hvor der absolut ikke findes evidens for ’behandlingerne’.

Flere interessenter

Jeg ønskede også at få aktindsigt i, hvor mange penge TrygFonden har støttet VidensCenter for ME med, men fik intet svar. (Trygs forsikringsselskaber sparer penge på diagnosen, fordi man kun udbetaler sygeforsikringer til 5% af de psykiske diagnoser)

Diagnosen igen vil have

Politikerne bør snarest muligt tage stilling til, om vi fortsat skal bruge penge på diagnosen funktionelle lidelser, når det er diagnosen UDEN EVIDENS? diagnosen, SOM INGEN VIL HAVE, og diagnosen, som de allerfleste føler som et alvorligt OVERGREB? Og diagnosen, der ingen behandling findes for, som virker, i det regi hvor den befinder sig nu?

Et eksempel

Forskningsklinikken for funktionelle Lidelsers absolutte fiasko, Karina-sagen, viser med al tydelighed, hvor galt det kan gå, når ME-patienter behandles i dette regi. Karina Hansen, som har bestået 1. g, fik ME (myalgic encephalomyelitis) efter en mononukleose og en influenzavaccination, hvorefter hun ikke fik kræfterne tilbage. Man tvangsindlade hende under psykiatere på Forskningsklinikkens ansvar og behandlede hende med deres standart-behandlinger: kognitiv terapi, fysisk træning og psykofarmaka, og nu sidder den unge kvinde i kørestol på et bosted for hjerneskadede uden at kunne forstå spørgsmål, uden sprog og uden at kunne genkende sin fader. Efter 3 års behandlinger, hvor der kun kan ses en livsødelæggende intellektuel tilbagegang, bør man genoverveje Karina Hansens behandling og gentænke ME-behandlingen i Danmark.

Til oplysning

ME-foreninger verden over anbefaler, at man behandler Me-patienters forskellige symptomer enkeltvis med behørige behandlinger efter symptomets karakter.

Spørgsmål til politikerne

Hvordan kan såkaldt ansvarlige politikere blive ved med at holde hånden over og støtte en sådan klinik, hvis ’behandlinger’ der ingen evidens er for, og hvor man i bedste fald kun kan sammenligne med alternativ behandling uden effekt?

Et fordyrende led i behandlingen

Hvis politikerne tror, at det er en billigere måde, at ’håndtere’ syge borgere på, så tager de fejl, for efter endt behandlingsforløb på klinikken uden mærkbart resultat, så vender patienten tilbage til egen læge igen, og så er et behandlingsforløb på Forskningsklinikken kun et fordyrende led i patientens søgen efter hjælp.

V.h. Bente Stenfalk, næstformand i Borgerretsbevægelsen

Læs også "Man gjorde en ung kvinde fortræd": https://www.folkets.dk/c/man-g...

To filer med psykiater Per Finks svar kan læses i gruppen "SVAR til Menneskesynet" her:

https://www.facebook.com/group...

https://www.facebook.com/group...

Del Hvor længe vil staten Danmark sanktionere psykiatrisk behandling helt UDEN evidens?