0

Når grådige mænd går amok

The Wolf of Wall Street
Instruktør: Martin Scorsese, USA 2013
Længde: 180 min.

Klicheen om, at virkeligheden som oftest overgår fantasien, folder sig konsekvent ud i mesterinstruktøren Martin Scorseses tre timer lange og larmende adrenalinkick af en film, der bygger på den (tilnærmelsesvist) sande historie om den unge børsmægler Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), der i løbet af 1980´erne og 90´erne skaber sig et mindre imperium baseret på lige dele talent, viljestyrke og grådigt plattenslageri.

LÆS OGSÅ: Scorseses sans for skygger og dæmoner

Belfort når knap at sætte foden i døren til kapitalismens forjættede højborg på Wall Street, før en kulsort mandag i oktober 1987 får både kurserne og hans umodne håb om moneter og magt til at styrte i grus. Den velfriserede mand i dyre designerjakkesæt må starte forfra. Og det gør han. Den forhenværende Wall Streeter forvandler en flok småspekulanter til hovedrige alfahanner i sit eget børsmæglerfirma Stratton Oakmont. I løbet af få år går det hele amok, og sparepengene flås uhæmmet op af lommerne på hr. og fru Amerika og sættes i tvivlsomme investeringer med hurtige afkast.

Gevinsterne bruges til dekadente orgier af druk, pauseløst knalden med luksusprostituerede, dværgkastning og monstrøst overforbrug af stoffer, der sniffes op i næserne bane efter bane – den konstante jagt efter næste rus har dog sin pris. Chimpansernes indtog i de surrealistiske løjer afløses pludselig af FBI folk, der ikke lader sig bestikke af Belfort, som soler sig i tilnavnet ´The Wolf of Wall Street´, og hans lakajer. En dag bliver det alvor. Fyldte lommer og drinksglas afløses af gedigne tømmermænd og tømte konti efter konfiskering af enorme summer bragt til veje ved hjælp af blandt andet kursmanipulation og skattesnyd.

The Party is Over.

Scorseses sans for sarkasme, sorthumoristiske løjer og tragikomisk udlevering af mænd, hvis libido og maskulinitet er lig med de mange nuller bag tallene på deres indtægter, fornægter sig ikke i den virtuose og voluminøse instruktion, hvor især DiCaprio brillerer med sjældent set vildskab. Samtidig er det også filmens svaghed, idet pointerne i de endeløse repetitioner af bindegale orgier bliver noget udpinte og effektjagende i længden.

En halv times beskæring ville måske have gavnet selve historiens afvikling og satirens skarphed frem for denne overflod i et hektisk forceret klippetempo med masser af rock, blues og mere moderne klange på lydsiden.

Dog vil vi som oftest gerne tilbringe flere timer i selskab med en gigant inden for sit fag, og de 180 minutters ekstravaganza rummer flere præcist turnerede scener, der understreger, at Scorsese i den grad har formået at transformere DiCaprio fra en ´Titanic Pinup Pretty Boy´ til en mand med mentalt hår på brystet og udpræget flair for metodeskuespil af høj kvalitet. Det er i sig selv en god grund til at se "The Wolf of Wall Street".

Tematisk set er vi i velkendt Scorsese farvand; Mænd i livets overhalingsbane udlever det sublime sus, sindets skyggesider og de indre destruktive dæmoner, som ender med at fælde dem. Storbyjunglens fristelser skiller bukkene fra fårene, og drenge med drømme om storhed bliver en dag til mænd med magt. Men hybris, hovmod og kroppens begrænsede evne til at absorbere de vildeste udskejelser i længden undslipper ingen – det ændrer selv ikke en nok så stor pengetransaktion på, hvilket er værd at have i erindring i ny og næ.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur