Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse I hjertet af håb og håbløshed

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

3.35

I hjertet af håb og håbløshed

Bruce Springsteen: High Hopes
Produceret af: Ron Aniello, Brendan O´Brien & Bruce Springsteen

Bruce Springsteen & The E Street Band: Born In The USA Live – London 2013 (Bonus dvd - fem stjerner)

´High Hopes´ og tilhørende bonus koncert dvd, der følger med I en såkaldt ´limited edition´, pendler mellem fortid og nutid, håb og håbløshed både tidsmæssigt, musikalsk og lyrisk. Springsteens senest studiealbum udgivet medio januar i år består af 12 sange, hvoraf de tre er fortolkninger af andres numre plus to genindspilninger af kompositioner fra eget lager. Tilbage bliver i alt syv helt friske skæringer på cd´en, der ikke rangerer blandt rocklegendens største mesterværker, men alligevel rummer fine momenter, som fuldt ud berettiger fire solide stjerner.

Blandt højdepunkterne på ´High Hopes´ bør selve titelnummeret fremhæves skrevet af sangeren og 12-strengs guitaristen Tim Scott McConnell, som Springsteen forlener med en soul-præget bund i grundrytmen tilføjet hornsektion og korstemmer i toppen. Centralt står den opdaterede version af ´American Skin (41 Shots)´, der faktisk har været på repertoiret, siden fire politibetjente skød en afrikansk indvandrer i starten af 1999 i New York - manden var ubevæbnet og blev ramt af 19 skud ud af 41 i alt. Genindspilningen er noget overproduceret, og denne anmelder foretrækker den mere direkte og prunkløse udgave, der findes på live-dvd´en ´Live In New York City´ (2001).

´The Ghost of Tom Joad´ blev i 1990´erne inkluderet på det akustiske album af samme navn, hvor teksterne er stærkt inspireret af John Steinbecks roman ´Vredens duer´ med Joad som den bærende karakter, der har svært ved at skjule vreden over den sociale uretfærdighed, han og familien møder på deres vej i det amerikanske hjerteland under depressionsårene i 1930´erne. På ´High Hopes´ er fortællingen om Tom Joad endt op i en knap otte minutter lang og tung rocksag med guitar en masse ind over sidste halvdel af sangen – denne udgave har imidlertid været en del af Springsteens koncertprogram siden 2008.

Begge de sidste to nævnte gæstes af guitartroldmanden og venstrefløjsaktivisten Tom Morello kendt fra bl.a. Rage Against The Machine og Audioslave – Morellos effektbadede guitarsound kan opleves på hele syv skæringer, og der lægges ikke fingre imellem. Morello har været stand in for Steve Van Zandt i The E Street Band sidste forår, og det virker som om, at han også er det på ´High Hopes´. Trofaste fans vil nok savne Van Zandt, der dog synger kor på flere steder plus føjer enkelte guitarspor til det samlede lydbillede.

Det nyeste udspil fra manden kaldet The Boss er præget af en vis ujævnhed sammenlignet med forgængeren ´The Wrecking Ball´ fra 2012, der over hele linjen brænder igennem af indignation og musikalsk energi i de mange sange om finanskrisens virkninger og ofre. Men ´Harry´s Place´ og ´The Wall´ klarer sig fint på egne lyriske og klanglige præmisser på nærværende cd, som stritter i flere retninger med dens flittige genbrug af andres og eget allerede udsendte materiale.

Født i USA for fuld udblæsning

Bonus koncert-dvd´en´ Bruce Springsteen & The E Street Band: Born In The USA Live – London 2013´ spiller hele det 30 år gamle gennembrudsalbum fra start til slut – 66 minutters hæsblæsende rock´n´roll med en stålhård guitarmur i front (Springsteen selv i kompagniskab med Van Zandt og Nils Lofgren) danner rygraden fra introen til den hymneagtigt buldrende titelsang frem mod den afdæmpede ´My Hometown´, der slutter den storsælgende LP fra 1984.

Det 17 mand/kvinde store The E-Street Band udvidet med blæsersektion og backup vokalister inkl. violin samt slagtøj eksekverer numrene på ´Born In The USA´ i den oprindelige rækkefølge uden pauser og snak. Dvd´en får en stjerne mere end ´High Hopes´ for kontinuitet og kraftfuld performance på meget højt niveau. Kapelmester Springsteen er i fin form stemmemæssigt og på guitaren og brillerer ligeledes med flere giftige soli, der næsten får luften til at stå stile.

E-Street bandet har dets force i både at få kollektivet til at fungere optimalt og til at give enkeltmedlemmerne mulighed for at brænde igennem på udvalgte steder i arrangementerne. Trommeslageren Max Weinberg pisker kæmpeensemblet frem med sit dynamiske spil og heftige slagserier rundt på sættet, så selv chefen må smile velfornøjet op til flere gange under koncerten. Bassisten Garry Tallent er den klippefaste bund med teknisk kunnen oveni. Guitartrioen spænder højelektrisk pigtråd ud over det hele, og pianisten Roy Bittan tryller på tangenterne i sædvanlig stil – hvilket orkester!

Live anno 2013 vibrerer det dusin store bidrag af sange til ´Born In The USA´ med en vitalitet, der langt overgår originalen i saft og kraft. Det er i sig selv en imponerende præstation af den 64-årige Springsteen og hans håndlangere. Selv de mere poppede numre med firserlyd fremstår pludseligt mere vedkommende og tidløse, end man umiddelbart kunne håbe på.

Springsteen er i høj grad rockens fortid og nutid, og han kan meget vel også være dens fremtid – hvis han holder formen som sangskriver. Live kører det meste på højeste oktantal i op til fire timers spilletid – der ændres næppe i forhold til det koncept, så længe fysikken slår til. Cirkus Bruce og hele slænget er uden tvivl velkommen i DK i 2014, skulle den kommende verdensturne inkludere det nordlige Europa. Mange fans har sikkert deres ´High Hopes´ i behold.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur
Del I hjertet af håb og håbløshed