Gå til hovedindhold

Gourmet-middage og millionlønninger: Festen kører på skinner hos skandaleramt kommunal letbane

Direktøren tjener langt mere end statsministeren, og bestyrelsesmiddage holdes på gourmet-restauranter. Sådan er arbejdsforholdene hos letbanen i Aarhus, der er kommunalt ejet – og skatteyderfinansieret.

-Nogle af de folk, som arbejder eller leder arbejdet i Danmark, har tidligere været i husarrest i Italien på grund af hvidvaskning, afpresning, valgsvindel samt snyd ved offentlige udbud.

På blandt andet denne måde omtalte Palle Bisgaard, næstformand i 3Fs Byggegruppe, september 2016 overfor TV2 Nyhederne en række medarbejdere på det aarhusianske letbaneprojekt, som ifølge fagforeningsmanden havde lidt for gode forbindelser til den italienske mafia.

Det skulle blandt andet have udmøntet sig i en mistanke om, at en italiensk underleverandør havde en sidebeskæftigelse, som bestod i at sælge hård narko.

Helt så heftigt går det dog ikke for sig hos Aarhus Letbanes ledelse, selv om den ikke holder sig tilbage, når det drejer sig om anvendelsen af skatteydernes penge.

Det fremgår af aktindsigter, som Folkets Avis har opnået i ikke kun udbetalte lønninger, men også forbruget over repræsentationskontoen i det kommunalt ejede selskab.

Eksempelvis i en middag, som blev afholdt for den afgående bestyrelse den 17. april 2015.

Bestyrelsesmiddag over normal beløbsgrænse

Ifølge de fremsendte bilag fandt den sted på Restaurant Substans, der er en af Aarhus absolut førende spisesteder. Det kan blandt andet læses ud af den tildelte Michelin-stjerne, ligesom det også indirekte fremgår af regningen, som Aarhus Letbane måtte betale for 9 menuer. I alt løb den op i 9.900 kroner, svarende til en kuvertpris på 1.100 kroner.

Dermed over den almindelige grænse for offentlig repræsentation på 1.000 kroner per kuvert, som traditionelt udledes af Peter Brixtofte-dommen.

Blandt deltagerne på Restaurant Substans var Claus Rehfeld Moshøj, der er direktør for selskabet bag den aarhusianske letbane.

Den skal ikke kun forbinde selve Smilets by, men også oplandsbyer som Odder og Grenaa. Selv om der stadig er et godt stykke tid til at banen åbner, kan det dog langt fra ses på de lønninger, som udbetales til eksempelvis Claus Rehfeld Moshøj.

Ifølge aktindsigterne tjente han i 2015 inklusiv pension og tillæg 1.742.932,44 kroner, svarende til en månedsløn på 145.244,37 kroner.

Eller hvad der er væsentligt over de 1.464.148 kroner, som Danmarks statsminister kunne sætte ind på lønkontoen i 2015.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lars Bjørknæs er en erfaren graverjournalist som gennem årene har afsløret mange sager om frås og magtmisbrug i det offentlige system