Gå til hovedindhold

Med livet som indsats – anmeldelse af Dead Man Talking

Indsendt af Knud

"Jeg var lige ved at pande den ene kommunedame én, da hun sagde, at jeg jo faktisk havde uddannet mig til at blive kommunalt ansat, dengang jeg valgte at blive humanist"

Ufatteligt at man skal falde over lige netop den sætning i Gunnar Langemarks bog Dead Man Talking. Gunnar som midt i sin absolut dødelige sygdom tænker på hvordan han kan få sit i forvejen fundede kuglepennefirma op at køre og selv bidrage til samfundet med tjente penge.

Måske er kommunedamens holdning ikke så mærkelig, eller skulle jeg rettere sige uventet. Hele bogen kredser nemlig omkring ineffektivitet i vores behandlingssystem, set med en - heldigvis vågen - patients øjne.

Spørgsmål som "hvorfor skal man møde til en aftalt tid for derefter at vente i timevis på at komme til, er det fordi læge nummer 70 - ja du læser rigtigt, halvfjerds - skal læse op på den efterhånden bog tykke journal?"

Når så den ene læge ikke giver et enkelt, men meget vigtigt, ord "anaplastisk" videre, så opsummeres farcen totalt.

Dead Man Talking er en farce, heldigvis - for Gunnars måde at anskue sig selv og behandlingsystemet på, bliver fremstillet på en dejlig sjov måde.

Den humoristiske tilgang til besværlighederne kan forhåbentlig få os og dem som er systemet, til at tænke en ekstra gang over hvad der lige foregår her!

  • Systemet som går mere op i om der er de rette flueben de rigtige steder på et kontrolark, end går op i hvordan patienten har det.
  • SKAT som ikke har det mindste til overs for besværlighederne, under dødelig sygdom.
  • Lægen som er en del af hospitalssystemet, og derfor ikke har mulighed for at tage fat i kommunen.
  • Den personlige erfaring at cannabisolien er væsentlig bedre for ham end den enormt dyre forsøgsmedicin Lenvatinib, som ovenikøbet giver uhensigtsmæssige bivirkninger.
  • Udbetaling Danmark som ikke taler sammen med resten af systemet, i det her tilfælde SKAT.
  • Tilbud om den rigtige behandling, som der desværre er ventetid på, fordi man har et loft på 10 patienter!

Ovenstående kan godt lyde som en opremsning af linier fra bogen og det er det også, men de er samtidig billeder af vores værste mareridt.

Godt nok holder Gunnar (næsten) hele vejen igennem bogen humøret højt, men det afholder ikke mig for at frygte at blive alvorligt syg, eller måske skal behandlingssystemet frygte mig som patient, fordi nu hvor jeg har læst bogen er jeg super rustet til at ruske op i det.

Dead Man Talking burde være tvungen læsning for samtlige ansatte i det offentlige, fra telefonmedarbejderen på kommunen til sygehusdirektøren.

Bogen er på en gang så underholdende og samtidig så afslørende at man blander sit store grin af lige dele sjov og lige dele opgivenhed. Er det virkelig sådan?

Emner