Skatteyderbetalt museum på tur til New York og Washington – på flybilletter for over 110.000 kroner

Skrevet af Lars Bjørknæs

Anført af medlemmer fra Vejle Byråd var der ingen smalle steder, da byens museum tog på studietur til New York. Alene flybilletterne blev en særdeles bekostelig affærer for skatteyderne.

– VejleMuseerne er Vejles store museumsorganisation, sammensat af mange små og store udstillingssteder, og derfor har VejleMuseerne noget for alle: udstillinger, foredrag, familieaktiviteter, børnearrangementer, kurser og meget mere.

På blandt andet denne måde introducerer VejleMuseerne sig på sin hjemmeside, hvor det samtidig slås fast, at de kommunale museer rummer en af Danmarks bedst digitaliserede kulturhistoriske samlinger. Samtidig kan gæsterne kaste sig over udstillinger af Robert Jacobsen, Rembrandt og Jean Clareboudt.

Hvad der dog ikke fremgår af museernes hjemmeside er, at de kommunale museumsfolk med følgeskab af deres politiske chefer, løbende tager på bekostelige studieture til udlandet. Det fremgår i stedet af aktindsigter, som Folkets.dk har opnået i de rejseudgifter, som er blevet afholdt de seneste år.

Blandt andet også i de udgifter, som skatteyderne afholdte i forbindelse med en rejse til New York i marts 2015.

Socialdemokrat og Venstremand med på amerikansk visit

Ifølge de fremsendte bilag var der fyldt godt på flyet mellem Danmark og USA, da vejlenserne drog til New York. I alt sendte VejleMuseerne på skatteydernes regning en delegation på 6 deltagere, hvoraf de to var byrådsmedlemmer – socialdemokraten Birgitte Vind og Per Olesen fra Venstre.

Alene flybilletterne kostede skatteyderne 111.961 kroner, hvilket ifølge de fremsendte udgiftsoversigter skyldtes, at det langt fra var lavprisbilletter, som politikerne og de medrejsende museumsfolk gjorde brug af. Det først for at komme til New York og efterfølgende flyve til Washington DC, hvor der blev gjort brug af Reagan National Airport.

I gennemsnit stod flybilletterne således i 18.660 kroner, hvilket er væsentligt over, hvad billigselskaber tager for lignende rejser.

Oven i flybilletterne, kommer udgifter til opholdet i USA for museumsfolkene. På trods af Folkets.dk forespørgsler, har det kommunale VejleMuseerne ikke ønsket at udlevere bilagene – selv om det er et lovkrav.

Museerne er heller ikke vendt tilbage i forbindelse med denne artikels tilblivelse.

Organisationer: 
Emner: