0

En velskabt vals for Monica

Monica Z
Instruktør: Per Fly, Sverige, 2013
Længde: 112 min.

Sangerinden og skuespillerinden Monica Zetterlund (1937-2005) forenede i de bedste stunder jazzens synkoperede og swingprægede tonesprog med sit modersmåls poesi, hvilket instruktør og musikentusiast Per Fly momentvis fanger på fornem vis i det svenskproducerede og indspillede portræt af divaen med konstant behov for publikums kærlighed og tilsvarende mængder alkohol, når indre melankoli og direkte depression skyggede for den flirtende og kreative leg med livet, mænd og karrieren.

Vekselvirkningen mellem eksistentiel smerte, manglende anerkendelse fra faderens side, svigtende moderskab overfor datteren og det berusende kick ved at sole sig i folkemængdens gunst satte sig spor under de vilde år i 1960´ernes Stockholm langt væk fra den provins, hun oprundeligt var rundet af. Senere fulgte resten af verden trop, der ville lytte til den klare diktion og naturlige evne ud i at få selv det mest spinkle materiale til at funkle med lige dele sans for rytmisk timing og melodisk fraseringskunst.

Monica Z følger hovedpersonen fra det tidspunkt, hvor hun i 20´erne opgiver sit telefonpasserarbejde for at satse på en professionel levevej som sangerinde og senere revy-, tv- og filmskuespiller. Datteren tilbragte derfor en stor del af barndommen hos bedsteforældrene, mens moderen på egoistisk vis udlevede egne drømme – af og til brast de som under den mislykkede tur til New York i et forsøg på at slå igennem i USA med Tommy Flanagans trio – en hvid svensk sangerinde havde ikke noget at søge der ledsaget af sorte musikere.

Deltagelsen ved det internationale Melodi Grand Prix i England i 1963, hvor Grethe og Jørgen Ingemann strøg til tops med ´Dansevisen´, endte nærmest katastrofalt for Zetterlund med en sidste plads og nul point. Drikkeriet og derouten tog til med flere tomme flasker til følge. Revygenren var ikke ubetinget lykkelig for Zetterlund, og som hos Dirch Passer gjorde sjælen ofte ondt, mens den ydre klovn gestikulerende skabte moro blandt stolerækkerne af forventningsfulde publikummer.

Derimod må samarbejdet med den amerikanske stjernepianist Bill Evans karakteriseres som ubetinget lykkeligt både kunstnerisk og kommercielt. Albummet ´Waltz for Debbie´ har i 2014 50 år bag sig og lyser stadig op ikke mindst i titelsangen med svensk tekst af Beppe Wolgers fremført med en sødmefyldt charme af den skandinaviske blondine, der må få tågerne til at lette for en stund hos selv de mest tungsindige. Scenen mellem Evans og Zetterlund hører til blandt højdepunkterne i Flys udlægning af et turbulent og levet liv – musikken ringer stadig for denne anmelders ører.

29-årige Edda Magnason er et fund i sin debutrolle som Monica Zetterlund både i udseende og rent vokalt – Magnason er nemlig selv en fremragende sangerinde, der rummer nogle af de positive egenskaber, der kan tilskrives Zetterlund. Magnasons indlevelse i karakteren er sammen med en yderst velfungerende lydside og musikfremførelse blandt de ingredienser, der gør Monica Z til en solid og tilfredsstillende film milevidt over den danske instruktørs forsøg ud i thrillergenren med Kvinden der drømte om en mand (2010).

Som i trilogien Bænken (2000), Arven (2003) og Drabet(2005) evner Per Fly også i biografien om den sexede sanglærke at indfange det menneskelige skæbnespil med en hudløs ærlighed, der trækker tænder på beskueren. Dog når Monica Z ikke tilsvarende klangbund i dybdepsykologisk pondus og i det personlige nærvær som førnævnte trilogi, men mindre kan også gøre det – dramaet om ´rise and fall´ i det stockholmske bohememiljø besidder tilstrækkelig kvalitet til at stå på egne ben og præmisser. Det er kort sagt ganske godt gået, når musikken spiller.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872