Gå til hovedindhold

Hvorfor tvinges danske skatteydere til at understøtte foreninger i udlandet – foreninger som tilmed dyrker vold og terrorisme?

Af Lennart

Den senere tid er det kommet frem at danske borgere over skattebilletten er blevet tvunget til at understøtte foreninger i udlandet, som virker ved propaganda eller forherliger vold og ufred.

At danske skatteborgere overhovedet skal støtte de såkaldte Non Governmental Organizations (NGO'er) i hjem- eller udland er i sig selv uforståeligt. Disse foreninger vil jo gerne fremstå som 'Non Governmental' - altså ikke-statslige - hvorfor giver regeringen dem så penge?

Enten er man en selvstændig forening og står på egne ben - eller også er man en del af systemet. Man kan ikke både blæse og have mel i munden.

Endnu mere absurd bliver det naturligvis, når politikere deler ud af danskernes penge til NGO'er uden for landets grænser, der ovenikøbet opfordrer til vold eller kommer meget tæt på ved at hylde terrorister.

Lad os nu bare være ærlige NGO lyder flot, men en NGO er blot en forening. Vi har det fine danske ord 'forening', og det kan vi lige så godt bruge i stedet for det både grimme og misvisende NGO.

Vi står nu altså i den underlige situation, at danske skatteydermidler tilsyneladende bliver misbrugt på støtte til foreninger i udlandet, der opfordrer til vold.

Lad os lige konsultere Grundloven et øjeblik:

§78 Stk. 2. 

Foreninger, der virker eller søger at opnå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom. 

Så foreninger, der i Danmark søges opløst ved dom, understøttes i udlandet med danske skattekroner.

Det er jo rent vanvid.

Nu er problemet jo altid ved den her slags sager, at formuleringer som "anstiftelse af vold" tolkes lidt forskellige alt efter tolkerens politiske tilhørsforhold.

Er der i de her tilfælde direkte tale om klar anstiftelse eller snarere skummel mumlen i skægget?

Det bedste er at gøre det helt simpelt og klart:

Det kan aldrig blive danske skatteborgeres opgave at understøtte andre landes foreninger i udlandet.

Punktum.

Så længe Danmark i vid udstrækning støtter de såkaldte NGO'er, så vil danske skatteyderes penge blive brugt på politiserende bevægelser. For det er den slags næsten altid.

NGO'er og aktivisme har en magisk tiltrækningskraft på poltiske mennesker.

Luk ned for støtten.

Et liberalt parti som Liberal Alliance burde kunne forstå argumenterne i denne leder.

Og det er jeg sikker på den helt almindelige skatteyder også kan.

Udenrigsminister Anders Samuelsen har lovet, han vil kigge på støtten i nogle konkrete tilfælde, som er kommet for dagens lys af forskellige mere eller mindre tilfældige omveje.

Godt.

Men gør arbejdet færdigt. Stop med at tvinge os til at understøtte politiske foreninger i udlandet.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.