Citathistorie: 

Tjekkiets regering til borgerne: Bevæbn jer – og nedkæmp terroristerne selv

I forbindelse med det seneste terror-angreb i London skrev jeg i lederen her på avisen:

I Europa er civilbefolkningerne blevet afvæbnet af en statsmagt som stadigt mere aggressivt har insisteret på et magtmonopol, som ved flere lejligheder har vist sig illusorisk.

'Vesteuropa' havde måske været mere præcist.

I hvert fald kan Independent berette, at Tjekkiets regering ønsker at ændre landets forfatning, så borgerne lettere kan få adgang til våben til selvforsvar.

Man vil altså liberalisere våbenlovgivningen i landet, som allerede i forvejen er en af de mest liberale i Europa.

På den måde håber man, at borgerne i landet vil kunne forsvare sig i forbindelse med et eventuelt terrorangreb hvis myndighederne ikke kan komme frem til gerningsstedet.

På dette område går Tjekkiet altså i stik modsat retning end de toneangivende lande som Frankrig, som oven på terror-angreb i 2015 har forsøgt at få strammet våbenlovgivningen fra centralt hold gennem EU.

EU's kommende strammere lovgivning har ifølge Independent forrang i forhold til lokal lovgivning i Tjekkiet, hvorfor liberaliseringen af nogen anses som politisk spilfægteri.

Det er dog ingen ringere end Tjekkiets præsident, Milos Zeman, som står bag forslaget. For få måneder siden opfordrede han landets borgere til at bevæbne sig i forberedelse til et "super-Holocaust" begået af muslimske terrorister.

Det er jo en voldsom retorik og uden tvivl er der indenrigspolitiske overvejelser bag.

Ikke desto mindre er der en verden til forskel på den tilgang, man ser i Storbritannien hvor borgerne opfordres til at løbe væk og gemme sig og så en tilgang hvor man ønsker at give befolkningen mulighed for selvforsvar som i Tjekkiet.