Gå til hovedindhold

"Du kan kalde hvem som helst nazist her i landet - det har ingen konsekvenser"

Af Lennart

"Ud af det blå opfandt de en historie, en løgn – og så var jeg hængt ud på nettet som anti-dit og anti-dat"

Siger Steffen Kirkegaard, som var med til et møde om Bitcoin, banker og udviklingen i Danmark.

Det var en fredelig foredragsrække på en overskyet lørdag sidst på året 2014. Men det skulle vise sig at blive en dag, der ændrede Steffen Kirkegaards liv.

Steffen er liberal. Men få dage efter han havde deltaget i foredragsrækken satte netmediet Redox ham i forbindelse med nazister og såkaldte anti-muslimer. En forbindelse som ikke eksisterer og aldrig har eksisteret.

"De fremstiller det som om, jeg er anti-feminist og anti-muslim. Jeg er ikke 'anti-' jeg er liberalist," forklarer Steffen, som blev meget overrasket, da Redox pludselig skrev en artikel om ham, efter han havde været til det åbne arrangement i København.

I første omgang studsede Steffen mest over, at hans navn sådan uden videre dukkede op på et netmedie i en sammenhæng, han slet ikke kunne genkende, men da Redox er et lille medie, glemte han i første omgang hurtigt sagen igen.

Det skulle dog vise sig, at sagen ikke sådan uden videre ville slippe ham.

Artiklen på Redox begynder nemlig at kravle højere og højere op i søgeresultaterne på Google. Og det betyder meget. Rigtigt meget.

"Det har selvfølgelig nogle konsekvenser for mig, når den eneste artikel om mig man kan finde på hele nettet er den her Redox-artikel, som har med det her 'anti-' at gøre og med den type overskrift," fortæller Steffen.

Steffen tager så kontakt til retssystemet.

"De fortæller mig, at jeg godt kan få lov til at betale 12.000 kroner for at få sat sagen i gang, men jeg skal ikke forvente at de kan gøre det store. Især ikke fordi der er gået over et halvt år siden artiklen blev offentliggjort."

Steffen Kirkegaard er også skuffet over den indstilling til problemet, som Formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, har givet udtryk for i medierne.

Lars Werge har ifølge Steffen Kirkegaard ikke villet lægge afstand til den form for udhængning og falske beskyldninger, som Redox har benyttet sig af i sagen omkring Steffen.

Steffen går så til pressenævnet, som Redox er tilmeldt, med sagen, hvor den for tiden er under behandling.

Undervejs har Steffen Kirkegaard også været i kontakt med flere medier om sagen:

"Når jeg bliver interviewet er de mere interesserede i at spøge mig om der mon ikke er noget om sagen, end de er i at diskutere det principielle problem i, at løgnagtige historier med negative konsekvenser for privatpersoner kan ligge på nettet uden man kan gøre noget ved det."

Han uddyber:

"De bliver ved at spørge: Er du anti-feminist? Er du anti-muslim?"

Medierne vil nødigt behandle det egenlige problem: At man kan tage et menneske som går ind for lighed mellem mennesker og vækst i samfundet og så fremstille personen som en helt anden, forklarer Steffen.

"Problemet er at overskriften i søgeresultatet er misvisende i forhold til hvem jeg er." Og det er overskriften, folk ser.

Steffen Kirkegaard arbejder som selvstændig med social media og internettet, og han er vant til at hans potentielle arbejdsgivere og kunder googler hans navn.

"Så får de en løgnehistorie om mig."

"Eller hvis man søger en stilling, og arbejdsgiveren så ser artiklen. Selvom han eller hun måske er i tvivl om kildens troværdighed, så vælger personen bare en anden i bunken af kvalificerede ansøgere – for hvis der nu var noget om det."

Da Redox er tilmeldt pressenævnet mener Steffen, at de bør overholde god presseskik og derfor blandt andet henvende sig til ham for en kommentar inden de udgiver udokumenterede injurierende påstande imod hans person.

Efter at have henvendt sig til Redox et utal af gange får Steffen Kirkegaard endelig svar. Det går på at de tidligere havde forsøgt at få en kommentar fra Steffen Kirkegaard, men det nægter han.

"Jeg har aldrig hørt fra de her mennesker. De har heller ikke noget bevis for at de har sendt til mig".

Det er så ord mod ord.

Men indtil videre har Redox trukket det lange strå for artiklen ligger stadig på nettet og derfor må Steffen stadig finde sig i at der findes Fake News om ham på nettet, som gør det sværere for ham at ernære sig som selvstændig eller finde en fast stilling.

Og som Steffen slutter af med at konstatere:

"Der er ikke rigtigt nogen af os som har lyst til at afholde eller deltage i de her arrangementer længere, fordi man bliver hængt ud og løjet om - og man ser, at der ikke bliver gjort noget for at imødegå løgnen på nettet i det her samfund"

Steffen har sendt sagen til DR, Altinget, Berlingske og andre medier som Euroman – og ingen vil tage den op, for så skal de til at ransage deres egne metoder.