Mød Jens Kramer Mikkelsen: Rejste privat for hjemløses penge og scorede bagefter bureaukrat-stilling med årsløn på 2.235.000

Skrevet af Lars Bjørknæs

Som socialdemokratisk overborgmester i København, brugte Jens Kramer Mikkelsen penge øremærket hjemløse på private rejser. Som embedsmænd scorer han en årsløn, som ingen danske politikere kommer bare i nærheden af.

– Jeg erindrer ikke direkte at have brugt ordet hjemløs. Jeg tror snarere, at mine underfundige formuleringer har forvirret de tilstedeværende.

Sådan lød det tilbage i 2004 fra den daværende overborgmester i København, Jens Kramer Mikkelsen, til Ekstra Bladet i forbindelse med, at formiddagsbladet havde afsløret lokalpolitikeren i at bruge 50.000 kroner på en privat rejse til Australien. Et beløb han ellers tidligere havde lovet, at han ville donere til byens hjemløse.

Skandalen var med til at gøre, at socialdemokraten forlod politik, for i stedet at blive ansat i By & Havn. Det kommunale københavnske udviklingsselskab, som først og fremmest er kendt for udviklingen af hovedstadens havneområder.

Men det er også et selskab, hvor skatteyderne i dén grad må grave dybt i lommerne, når de skal betale Jens Kramer Mikkelsens løn. Det fremgår af aktindsigter, som Folkets.dk blandt andet har opnået i den tidligere lokalpolitikers 2016-årsløn.

Ekspolitiker med kæmpe løn – og smag for dyre middage

De fremsendte bilag til Folkets.dk viser, at Jens Kramer Mikkelsen i 2016 kunne sætte 2.235.000 skattekroner ind på sin lønkonto.

Dermed ligger han ikke kun i den absolutte top indenfor offentligt ansatte, men hans aflønning ligger også langt over, hvad landets statsminister får i lønningsposen. I 2016 sikrede Lars Løkke Rasmussen sig lige omkring 1.500.000 kroner, mens menige ministre hentede cirka 1.200.000 kroner.

Således måtte eksempelvis Danmarks trafikminister nøjes med kun lidt over halvdelen af, hvad kommunalt ansatte Jens Kramer Mikkelsen tjener.

Det er dog ikke kun i Danmark, at Jens Kramer Mikkelsen lever et ganske fornuftigt liv. Således må skatteyderne også have den store pung op af lommen, når socialdemokraten rejser til udlandet. En af de faste udgiftsposter på rejsebudgettet er, når By & Havn hvert år deltager i MIPIM-messerne i Frankrig.

I 2015 kostede det 430.768 kroner, hvoraf en iøjnefaldende andel gik til repræsentation – blandt andet i forbindelse med middag på en Michelin-restaurant.

Organisationer: 
Emner: