Når folkeskoler sender elever på ekskursioner, går turen normalt til spejderhytter i den modsatte ende af landet. Undtagen i kommuner som Gladsaxe, som midt i sparetider bruger flere hundrede tusinde kroner på at sende elever om på den anden side af jordkloden.
– Det er ikke et udgangspunkt og mål i sig selv for SF at stemme for nedskæringer på et område, der i forvejen er hårdt ramt.
På blandt andet denne måde slog Sendal Benli, viceborgmester i Gladsaxe Kommune, overfor Danmarks Radio tilbage i 2015 fast, at han bestemt ikke syntes kommende nedskæringer indenfor blandt andet folkeskoleområdet var sjovt. Ifølge SF-politikeren var der i stedet tale om nødvendige besparelser, som på ingen måde var et udtryk for, hvordan den socialdemokratisk ledede kommune ønskede at drive sit skolevæsen.
Men det har dog langt fra været alle steder i Gladsaxe Kommune, at der har været smalhals indenfor børne- og ungeområdet. For ifølge aktindsigter Folkets Avis har opnået hos kommunen, har den gerne fundet den helt store pung frem, når skoleklasser har rejst til den anden side af jordkloden.
Favoritten har været Japan, hvilket har været en bekostelig affærer for skatteyderne.
Dyre rejser til Solens Rige
Således viser de fremsendte bilag til Folkets Avis, at Gladsaxe Kommune både i 2015 og 2016 betalte flere hundrede tusinde kroner for besøg i Solens Rige. Det vel og mærke på en måde, så egenbetalingen syntes til at overskue.
Således kostede det i 2015 skatteyderne 305.774 kroner, for at sende 8. y fra Bagsværd Skole til Taito, der er en del af Japans hovedstad Tokyo. De 30 udsendte fra Bagsværd Skole var dog ikke de eneste skoleelever fra Gladsaxe, som tog turen til Japan. For samme år sendte Stengård Skole 21 deltagere fra en 9. klasse til Japan, hvilket dog ikke skete over kommunens budget, da det i stedet var skolens eget, der betalte.
Stengård Skoles betaling af Japan-rejsen må anses for iøjnefaldende, da andre Japan-rejser for Gladsaxe Kommunes folkeskoler har været betalt af kommunekassen. Sådan var det også i 2016, hvor Skovbrynet Skoles 7. klasse ”Go Global” sendte 27 elever og lærere til Japan – hvilket endte med at koste skatteyderne 246.354 kroner.
Borgmester markedsført af berejst skole fra berejst kommune
En "gratis" Japan-rejse for Skovbrynets Skoles elever og lærere, der skal ses i sammenhæng med den tætte forbindelse, skolen har til Gladsaxes borgmester Trine Græse. Den socialdemokratiske borgmester blev således i 2015 markedsført i en video, som blev produceret og betalt af Skovbrynet Skole.
I videoen fortæller Trine Græse blandt andet, hvad hun vil gøre for de lokale folkeskoler som Skovbrynet, der samtidig brugte lejligheden til at promovere sig selv. Produktionen af videoen og den efterfølgende visning som reklame i den lokale biograf, endte med at stå skatteyderne i 28.873 kroner.
På trods af den erklærede smalhals i Gladsaxe Kommune, er det dog ikke kun dens skolebørn, som bliver sendt på dyre udenlandsture.
Politikerne tager også gerne selv afsted bakket op af ledende embedsmænd, hvilket eksempelvis var tilfældet i 2014, hvor en større delegation af byrådspolitikere og embedsmænd besøgte Canada. Det kostede i alt 357.262 kroner, hvilket gav luft i budgettet til at besøge det verdensberømte vandfald Niagara Falls.