Hvor udbredt er 'noget for noget'-korruptionen monstro blandt eliten her i landet?

Skrevet af Lennart Kiil

I Danmark har vi ikke korruption i nævneværdigt omfang.

Den påstand høres med jævne mellemrum fra politikere og den etablerede presse.

Som regel underbygges påstanden ved henvisning til internationale undersøgelser som viser et korruption i andre lande er højere end herhjemme.

Det er givetvis sandt hvis man med korruption mener den gode gammeldags slags, hvor en politimand tager imod kontanter fra en borger for at lade borgeren slippe for en selvopfunden bøde.

Den slags korruption har vi givetvis ikke meget af her i landet.

Og i det hele taget har vi typisk ikke korruption af en type hvor der indgår meget store kontantbeløb.

Og derfor rangerer vi lavt på internationale undersøgelser hvor netop denne gammeldags form for korruption, som vi kunne kalde hård korruption eller cool cash korruption, er vægtet højt.

Men i Danmark har vi i stigende grad en anden form for korruption, som jeg vil kalde blød korruption eller 'noget for noget'-korruption.

Det er en form for korruption der bygger på gensidige tjenester, men hvor der ikke udveksles rede penge.

Denne bløde form for korruption er langt sværere at bevise, for den efterlader ikke noget spor. Og der kan gå lang til før en tjeneste gengældes.

BT kører for tiden en historie om den nu herostratisk berømte borgmester i København Anne Mee Allerslev, som af et stort håndværkerfirma på et tidspunkt låner et festlokale uden at betale for det.

Flere år senere var Allerslev som medlem af dommerkomiteen med til at give håndværkerfirmaet Københavns Erhvervspris 2017.

Er der mon en sammenhæng?

Det er jo svært at bevise.

Ville eksemplet veje tungt i en international undersøgelse af korruption? Nej.

Kender vi alle det der med at man skylder nogen en tjeneste? Ja.

Er mennesket skabt med en form for regnskab over den slags i hjernen? Utvivlsomt.

Og Allerslev er jo kun et enkelt eksempel.

Her på Folkets Avis har vi gang på gange skrevet om en kultur af kammerateri og vennetjenester i Danmarks Radio og den offentlige forvaltning.

Og hvem husker ikke sagen om kvinden i rigspolitiet som igen og igen gav million-kontrakter til konsulent-vennerne i det private.

Den bløde 'noget-for-noget'-korruption er både tilstede iden for det offentlige og imellem det offentlige og det private.

Og det er noget vi skal tage alvorligt.

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872