Alternative rejser: Nyborg på studieture i grøn omstilling til smogplagede kinesiske storbyer

Skrevet af Lars Bjørknæs

Kræver det deltagelse af en delegation på 11 fra en lille fynsk kommune, for at lære om velfærdsteknologi i Sydkorea? Det mener de tilsyneladende i Nyborg Kommune, som elsker dyre rejser til eksotiske rejsemål.

– Om du er ung eller ældre, er til popmusik på cirkuspladsen eller kammerkoncerter på slottet, om du er til håndboldkamp i hallen eller simpelthen en rask ridderkamp på Torvet, ja så er der noget for dig i Nyborg.

På blandt andet denne måde forsøger Nyborg Kommune at sælge sig selv på sin hjemmeside, hvor fynboerne samtidig slår fast, at der sker masser af spændende ting i kommunen med omkring 32.000 indbyggere. De kan blandt andet på skatteydernes regning opleve slotte, museer og forskellige naturoplevelser, ligesom skatteyderne også har finansieret en hyldestfilm om Nyborg Kommune udsendt i 2014.

Men aktindsigter opnået af Folkets.dk hos Nyborg Kommuner viser, at det langt fra kun har været dyre oplevelser indenfor kommunegrænsen, der er blevet brugt penge på. Således har kommunalpolitikere sammen med ledende embedsmænd indenfor de seneste år brugt store beløb på rejse til destinationer, langt udenfor Danmarks grænser.

Først og fremmest synes Fjernøsten at have være stedet, som Nyborgs top har kastet sig kærlighed på.

Studierejse efter studierejse til kinesiske millionbyer

Således viser de fremsendte bilag til Folkets.dk, at en delegation på seks sommeren 2015 drog til Beijing og Jinnan i Kina, hvilket skete for at studere grøn omstilling. Det på trods af, at Beijing måske ellers er den storby i verden, som har absolut størst problemer med lige netop den grønne omstilling grundet voldsomme udfordringer med smog.

Alligevel kostede det skatteyderne lige under 80.000 kroner, for at sende politikerne og embedsmændene til Kina.

Rejsen til Beijing og Jannan kom kun få måneder efter, at en anden Nyborg-delegation havde været i den kinesiske hovedstad. Denne gang for blandt andet at støtte op om et projekt om fortælling af eventyr, hvilket medførte en regning på 67.896 kroner.

Eller væsentligt under, hvad Nyborgs skatteydere måtte finde op af lommen, da kommunens borgmester og seks embedsmænd tilbage i oktober 2013 endnu engang drog til Kina. Her besøgte de ud over hovedstaden Beijing også en række andre kinesiske storbyer, hvilket kostede 129.241 kroner. I april 2014 var Nyborgs borgmester igen på langtur til Kina, hvilket denne gang stod skatteyderne i 116.750 kroner.

I det hele taget synes Fjernøsten at være stedet, hvor Nyborg Kommune henter sin inspiration. Således kostede det i 2012 hele 284.581 kroner, da borgmesteren, seks lokalpolitikere og fire embedsmænd drog til Sydkorea, for her at studere velfærdsteknologi.

Organisationer: 
Emner: