Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Jordan: "Når du er tilgivet alt, er du presset ind i et stinkende mareridt, hvor din ubrugelighed er tilgivet på grund af medfølelse"

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Jordan: "Når du er tilgivet alt, er du presset ind i et stinkende mareridt, hvor din ubrugelighed er tilgivet på grund af medfølelse"

Det er som at træde ind i et gigantisk ukendt skatkammer, når man ser de hundredevis af videoer, der findes på YouTube med Dr. Jordan B. Peterson.

Ingen af videoerne er uinteressante, men vi må  starte et sted, her med 'Best moments', der lægger ud med at Jordan bliver beskyldt for at være nazist af en kvinde på universitetet.

At skulle gengive hvad der sker, vil føre for vidt. Men bemærk at Jordan står med ret ryg, hvilket er en del af hans lære: Alle mennesker er ofre, men vi har pligt til at gøre det ordentligt her i livet, det er en del af det at blive voksen. Og lad være med at forvente barnlig lykke. For den er selvfølgelig rar, når den opstår, men man skal f.eks. ikke i en glædesrus pludselig have investeret alle sine penge i noget, der går fallit.

Ved omkring 6 minutter og 30 sekunder gør Jordan B. Peterson op med den blødsødenhed, som præger vestlige samfund, og som betyder at især mænd ikke bliver voksne og får kontrol både deres onde og gode side, med det formål at blive ordentlige og venlige mennesker:

"Gud regerede verden med to hænder. Nåde og retfærdighed for at verden kunne overleve. Hvis vi kun havde nåde og tilgivelse, ville ingen nogensinde blive opmuntret til at overvinde de potentielle fælder, der er ved det at skulle blive voksen. I den situation hvor du er tilgivet for absolut alt det, du gør, er du er presset ind i et stinkende mareridt, hvor din ubrugelighed er tilgivet på grund af medfølelse, og du ender med at bo i din mors kælder med fantasier om at planlægge et angreb mod din skole, som en konsekvens af din undertrykte udvikling ... Vi fejler alle i vores forsøg på at gøre det, vi skal gøre, men det er vigtigt at vi bliver holdt til regnskab for vores handlinger.

Retfærdighed betyder, at der struktur og regler, og dem der følger dem, og som bevæger sig mod toppen, vinder. Tilgivelse betyder at vi kan rejse os op og spille igen. Men du kan ikke ha' den ene uden den anden, for så falder verden fra hinanden. Og det er mit problem med tolerance. Fordi tolerante mennesker , dem der taler for værdien af tolerance, og som selv mener de er tolerant, de er det generelt ikke. De ønsker bare ikke at acceptere det ansvar, der følger af at efter reglerne."

Det er altså Jordans påstand at disse moderne mennesker i højere grad interesserer sig for deres rettigheder, som de gerne kæmper for ud fra forskellige ideer om, at de er ofre. Enten fordi de er kvinder, transkønnede eller meget andet. De bør i stedet være klare over at de skal være voksne og at de skal se på deres pligt. Om ikke for deres egen skyld så for deres families og venners skyld.

Ved 11.30 Jordan B. Peterson: "Med hensyn til respekt - nogle mener at den menneskelige udvikling går fremad, hvis vi respekterer hinanden, det tror jeg slet ikke på , jeg tror at den menneskelige civilisations udvikling og opretholdelse går gennem disrespekt. Man respekterer ikke bare hinanden på må og få. Hvad ville respekt være, hvis det bare er noget alle er berettiget til? Det er som at nedskrive værdien på vores møntfod - ligesom i Homer Simpson, hvor alle en dag får et trofæ... Respekt er faktisk forbeholdt de mennesker, der fortjener respekt. ... Du kan heller ikke tvinge mig til at respektere andre. Du kan måske tvinge mig til at se ud som om jeg gør det.