Kommunale lønninger fortsætter himmelfart: Selv mellemledere tjener nu 750.000 kroner om året

Skrevet af Lars Bjørknæs

Det er ikke kun hos Danmarks Radio, at embedsmænd de seneste år har sikret sig markante lønninger. Det er også tilfældet rundt om i kommunerne, som i dén grad er begyndt at udbetale store lønninger til sine ansatte.

- Byrådet har valgt at omprioritere pengene, og jeg blev pålagt at spare en tredjedel af mit budget på affaldsområdet. Derfor skulle vi fjerne 200 skraldespande i hele kommunen, og vi er startet med dem, der blev brugt mindst, men som man efterhånden bevæger sig ind mod byen.

Sådan lød det fra Peter Kierkegaard, teamleder i drift og vedligehold i Aabenraa Kommune, overfor Jyske Vestkysten sommeren 2017 i forbindelse med, at den sønderjyske kommune anså sig for så presset på økonomien, at det var nødvendigt at skære ned på antallet af skraldespande. Overfor avisen oplyste teamlederen samtidig, at han konsekvent henviste til de politiske beslutninger, når han modtog henvendelser fra borgere, som påpegede langt mindre oprydning og vedligeholdelse end tidligere.

Men der er dog mindst ét område, hvor man fra Aabenraa Kommunes side ikke synes at have nogle former for smalshals. For aktindsigter opnået af Folkets Avis hos kommunen viser nemlig, at det er en særdeles givtig forretning at være ansat i den ellers ifølge eget udsagn økonomiske pressede kommune.

Kommuner sætter mediehuse til vægs

Således viser bilagene, at Karen Storgaard Larsen, personalechef i Aabenraa Kommune, i forbindelse med sin ansættelse i 2017 opnåede en aflønning, som inklusiv arbejdsgiverbetalte pensionsindbetalinger udgjorde 68.070,80 kroner. Eller hvad der svarer til, at mellemlederen hvert år kan sætte 748.770 kroner ind på lønkontoen.

Det er dog ikke kun i Aabenraa Kommune, at de kommunale lønninger har fået et stort nøk op ad. For som andre aktindsigter opnået af Folkets.dk i andre kommuner fastslår, synes det at være en generel trend. Eksempelvis når det handler om de lønninger, som webmastere modtager. Enhver kommune med respekt for sig selv, har ansat en fuldtids webmaster, som står for at opdatere kommunens hjemmeside.

Den slags er langt fra en billig oplevelse for skatteyderne, som inklusiv pension i 2016 fx betalte en årsløn til Silkeborg Kommunes webmaster på 534.552 kroner. En aflønning der dog klart blev overgået af Odder Kommune, hvis webmand dette år i alt kunne trække sig tilbage med 569.872 kroner.

Eller hvad der svarer til en betaling, der minimum er fuldt på højde med den, som selv store mediehuse tilbyder deres webfolk.