Gå til hovedindhold

Nyt spansk parti: “Til kamp mod eliten!”

Af Lennart

Spanien er hårdt ramt af krisen med en ungdomsarbejdsløshed på næsten 50 procent. Og mange borgere i landet har fået nok - de vil ikke acceptere “mere af det samme”. Der skal noget nyt til.

Vi har talt med en kandidat fra et af oprørspartierne. Miguel Aguilera arbejder med netværksteori og dataanalyse på Zaragoza Universitet og stiller op for Partido X til Europa-Parlamentsvalget i Spanien i maj måned.

Hvem er I?

“Partiet X er en ikke-ideologisk borgerpagt på tværs af grænser.”

Hvad vil I?

“Vores mål er et ægte demokrati.”

Hvordan får vi det?

“Ved at kombinere en række metoder, som allerede benyttes forskellige steder i verden: Borgerdeltagelse i offentlig budgettering som i Brasilien, forsøg med ‘wiki-grundlov’ som i Island, borgerinitiativer for mere transparens i den offentlige administration som i Sverige, Danmark og Finland, flere folkeafstemninger som i Schweiz - alt sammen noget, der giver folket mere direkte indflydelse på lovgivning og forvaltning.”

“På samme måde er vores egen politiske platform bestemt af de borgere, der deltager i vores netværk.”

Hvordan klarer I jer i forhold til de etablerede partier?

“De etablerede partier har flere penge til kampagner og bedre adgang til de store medier end os, men vi har alligevel haft held med at få en del dækning i massemedierne.”

“Med strategisk brug af de sociale medier, er det lykkedes os at vække bred interesse og flere gange sætte dagsorden, så diskussionen af borgernes interesser er havnet på de store forsider.”

Vil slå “parti-systemet”

I Spanien er ledelsen af landet på skift blevet varetaget af det borgerlige PP og det socialistiske PSOE, men ingen af partierne har formået at få landet på ret kurs.

På trods af denne eklatante fiasko fra de etablerede partiers side, har spanierne fortsat stemt på dem - måske i mangel på bedre. Men de seneste par år er der kommet en hel håndfuld nye partier på banen. Miguel Aguilera forklarer:

“En bred konstellation af nytilkomne partier forsøger at omsætte borgernes utilfredshed med de etablerede partier til forandringer i de politiske institutioner. Det, mener vi, er en god ting, og vi har samarbejdet med andre nye partier undervejs.”

“Nogle af de nye partier er mere specialiserede i for eksempel miljøspørgsmål, mens vi mere bredt vil forsøge at arbejde med indførelse af mere direkte demokrati i fremtiden.”

Aguilera håber, at de forskellige borgernetværk, herunder det parti han selv tilhører, vil kunne danne en slags kompetencefællesskab og på den måde slå de etablerede partier på disses hjemmebane.

Kan I garantere, at I ikke bare løber fra løfterne som de gamle partier har for vane?

“Vores lister er åbne, det eneste krav er en ren straffeattest og ingen forbindelse til de etablerede partier. Kandidater stiller så op over for borgernetværket, der bedømmer deres duelighed.”

“Kandidaterne er ikke partiledere, men personer valgt til at forsvare et program som netværket i fællesskab har udarbejdet. På den måde er det nemt at holde kandidaterne ansvarlige for de aftaler, der er indgået ansigt til ansigt.”

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.