Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

DR og resten af medieklassen bryder sig vist ikke ret meget om landbruget

Pixabay
Pixabay

Det er enormt sjældent at Danmarks Radio eller Politiken har en positiv historie om landbruget i Danmark.

Og det er tankevækkende af mindst to årsager:

  1. Dansk landbrug er i særklasse med hensyn til dyrevelfærd og fødevaresikkerhed og dertil yderst produktivt og en eksportsucces der nyder stor anerkendelse i udlandet.
  2. Danmarks Radio og den øvrige medieklasse påstår ellers at gå meget op i den såkaldte konstruktive journalistik, hvor man ikke hele tiden er kritisk eller negativ i sin vinkling.

Men ok.

Smart er landbruget måske ikke i medieklassernes øjne. Det ligger jo ude på landet, så hvordan kan det være smart? Og så lugter det og man risikerer at blive beskidt.

Desværre smitter mediernes evindelige negative omtale af landbruget af på mange mennesker, som ikke ved bedre. Som ikke selv har noget kendskab til landbruget.

De mennesker får et forvrænget og alt for dystert billede af landbruget gennem de etablerede mediers fordomsfulde dækning af et område, som faktisk er helt afgørende for vores liv.

Noget andet er at medierne totalt mangler perspektiv på udviklingen i landbruget. Det gælder nu ikke kun for dækningen af landbruget - det manglende perspektiv er et generelt problem med medierne i dag.

I dag kan landbruget producere meget mere til mange flere samtidig med at man forurener meget mindre.

Dermed ikke sagt at der aldrig sker uheld eller at tingene ikke kan gøres endnu bedre. Det arbejdes der skam konstant på - også inden for landbruget i Danmark.

Ofte har man på fornemmelsen at medierne får deres historier om landbruget direkte fra en af de mange særinteresser i landet, som er imod landbruget.

Forskellige foreninger som af mediefolk bliver anset for at være "de gode", og derfor glemmer man den kritiske sans når der kommer en pressemeddelelse fra den kant.

Landbruget er derimod "de onde" og derfor skriver man sjældent de gode historier, selvom der er nok af dem. Man prøver som regel at finde en kritisk vinkel eller en dårlig historie på landbruget.

Landbruget i Danmark er kort sagt blevet en af mediernes foretrukne prügelknaber. Og behandlingen af landbruget i pressen er præget af fordomme.

Men i bund og grund kunne vi jo nemt undvære medierne.

Landbruget ville det derimod være svært at klare sig uden.

Det kunne derfor være interessant med en decideret undersøgelse af mediernes dækning af landbruget som også så nærmere på om medierne var lige så skeptiske over for de nyheder, som kommer fra de mange såkaldte NGO'er på natur- og miljøområdet.

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:09
Organisationer: 
Danmarks RadioPolitiken
Emner: 
erhvervpolitik
10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem
eller sponsor

Citer med linket her: