Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Kommune lovede afslutningsfest ville blive "gratis"

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Kommune lovede afslutningsfest ville blive "gratis"

Skrevet af Lars Bjørknæs

Da Hvide Sande blev en del af afslutningsfesten for Europæisk Kulturhovedstad, Aarhus 2017, oplyste Ringkøbing-Skjern Kommune, at det ikke ville koste skatteyderne andet end arbejdsløn. Men sådan gik det langt fra.

- Der bliver tale om en event, der er helt unik. Jeg er sikker på, at folkene bag Aarhus 2017 har valgt en kommune, der kan løfte opgaven, og som er villig til at gå helhjertet ind i det.

Sådan lød det fra Per Høgh Sørensen, kulturchef i Ringkøbing-Skjern Kommune, da han overfor Dagbladet Ringkøbing-Skjern tilbage i september offentliggjorde, at Hvide Sande skulle være en del af afslutningsfestlighederne for Europæisk Kulturhovedstad 2017. Til det lokale dagblad fortalte kulturchefen samtidig, at man ikke forventede egentlige udgifter i forbindelse med arrangementet. Dette skyldtes at det hovedsageligt kun var løn til kommunens egne ansatte, som skulle betales for at afholde afslutningen på kulturåret i december 2017.

Men det blev dog langt fra en billig oplevelse for skatteyderne, da Hvide Sande var med til at lukke ned for kulturåret. Som det fremgår af aktindsigter opnået af Folkets.dk hos Ringkøbing-Skjern Kommune, blev det i stedet en noget pebret affærer.

Det skyldes blandt andet det store indkøb af mad og drikkevarer samt musikalsk underholdning, der skete på skatteydernes regning.

Landskendt band og store regninger fra restauranter bag dyrt arrangement

Ifølge de fremsendte bilag til Folkets.dk, løb Ringkøbing-Skjern Kommunes udgifter i forbindelse med festlighederne inklusiv moms, op i 297.414 kroner. Hertil kom dog en række indtægter opnået fra Aarhus 2017 på 100.028 kroner, således at de direkte omkostninger for Ringkøbing-Skjern Kommune løb op i 197.386 kroner.

For det beløb fik de vestjyske skatteydere blandt andet lov til at betale 44.750 kroner for, at popbandet Folkeklubben lagde vejen forbi og optrådte. Et beløb der svarede til den beværtning, som fandt sted på Kommandobroen. Her kostede det nemlig 45.905 kroner, for at udvalgte politikere, embedsmænd og andre med kontakterne i orden, kunne få stillet sulten og tørsten.

Samtidig spillede det også ind på den samlede regning, at Folkeklubben langt fra var alene om at optræde i Hvide Sande. For da der blev lukket ned for Aarhus 2017, skete det også til tonerne af en lang række lokale kunstnere, ligesom der samtidig var investeret i vestjyske kor.