Gå til hovedindhold

Vælg en ung mand og få mere i løn

Folkets Avis har talt med en af forskerne bag en stor undersøgelse som har sat fokus på uligeløn mellem kvinder og mænd.

Og det er hovedsageligt i hjemmet spørgsmålet om ligeløn i dag afgøres. Nærmere betegnet er beslutningen om at få børn af meget stor betydning - også for lønnen.

Den store undersøgelse viser nemlig at kvinder i gennemsnit falder ret markant i indtægt i forhold til mænd – når der kommer børn på banen.

En stor del af forklaringen på det faktum skal findes i arbejdsfordelingen i hjemmet – altså hvem der bruger mere tid med børnene og dermed mindre tid på arbejdet.

Folkets Avis har talt med Jakob Egholt Søgaard som forsker i økonomi og adfærd ved Københavns Universitet og er medforfatter på den omfattende og allerede meget citerede undersøgelse Children and Gender Inequality: Evidence from Denmark.

Her fortæller han lidt om en af årsagerne, der kan medvirke til, at det som regel er kvinder som tager hovedparten af arbejdet med børnene:

"I gennemsnit gifter kvinder sig med lidt ældre mænd og også i gennemsnit med mænd der tjener lidt mere end dem selv - måske fordi mændene er lidt længere fremme i karriere."

"Så trækker de økonomiske incitamenter i retning af at det er manden der ikke skal tage barslen - kvinden skal. For det er dyrere for familien at det er manden der går hjemme hvis det er ham der tjener mest."

Forklarer Jakob Egholt Søgaard.

Ældre mennesker tjener typisk mere end yngre mennesker.

Så hvad kan kvinder – der gerne vil fortsætte med at stige i løn og samtidig have børn – gøre?

Søgaard siger:

"En ting, kvinder kan gøre, er at gifte sig med nogle mænd der tjener mindre end dem selv. Og er lidt yngre."

"Så fjerner man i hvert fald det økonomiske incitament til at kvinden tager barslen."

Her spiller ikke kun alder ind:

"Det handler også om at nogle områder giver fuld løn under barsel, mens man andre steder skal klare sig med barselsdagpenge."

Men nu er det jo ikke alle, der er lønmodtagere.

"Og så er der selvstændige. Det kan være svært for selvstændige at tage barslen for så bliver man reelt nødt til at lukke virksomheden ned i en periode."

Kort sagt:

Kvinder kan med fordel gå efter en mand som er yngre end dem selv, som tjener mindre og som arbejder et sted med fuld løn under barsel.

Og undgå for enhver pris mænd som er selvstændige med egen forretning eller virksomhed!

Jakob Egholt Søgaard advarer dog om at træerne ikke vokser ind i himlen - ikke al adfærd er alene styret af økonomiske incitamenter:

"Noget forskning peger også på at selv i forhold hvor kvinder tjener mere end manden, er det også kvinden der tager mest barsel."

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.