Annonce

Kommercielt

Energimærkning forvirrer boligkøbere

Siden juli 2010 har man som boligkøber kunnet se, hvor energivenlig boligen, man har i kikkerten er, men det er så godt som umuligt at finde boliger, der udmærker sig med slange og UG og dermed markeres med et ’A’.

Kun 1 % af danske boliger får topkarakter

Det er hårde tal, der er på bordet, når man snakker om energimærkning af de danske huse. Energimærkeskalaen går fra A til G, hvor energimærket A symboliserer den bedste energibesparing og G den dårligste. Undersøgelser viser, at blot 1% af danske boliger – gamle som nye – udmærker sig med energimærke A. Med det sagt, skulle man tro, at mange boliger så i det mindste var udstyrede med energimærke B, men det er heller ikke tilfældet. Landet ligger nemlig således, at energimærke B kun udgør 6 % af de danske huse, og de sidste 93 % dækker over energimærke C-G. Som om det ikke var nok, er det hver fjerde bolig, der ligger helt i bunden og scorer energimærke F eller G.

Hårde hvidevarer forvirrer boligejernes syn på skalaen

De lave karakterer er til stor frustration for boligkøbere, der stiller sig uforstående overfor, at de nærmest kun ser boliger med energimærke C og nedefter. Med kollektivt øget fokus på miljøet, er de fleste boligkøbere mere end blot lidt interesserede i, at deres næste bolig skal være så energivenlig som mulig. Det er måske ikke så mærkeligt, at boligkøbere forventer højere energi mærker – i hvert fald ikke, hvis man sammenligner med energimærker på hårde hvidevarer. De fleste kender energimærkerne fra opvaskemaskiner, køleskabe og lignende, der ofte udmærker sig med A og endda A+. Forskellen er dog, at hårde hvidevarer ofte kommer lige fra fabrikken, hvorimod de fleste huse er flere år gamle.

Energiforbedr din bolig og gå et skrift op

Ved at energiforbedre sin bolig, kan man opgradere husets energimærke og dermed gøre huset mere attraktivt for potentielle købere. Energimærkning er lovpligtigt og virksomheder såsom Boligeftersyn kan sende konsulenter ud til energimærke af hus. Sådanne energimærkninger foregår ved udregningen af husets energiforbrug og udgifterne dertil, hvorefter der udformes et besparelsesforslag til energiforbedringer af ejendommen.