Identitet

Danmarks magasin om identitetspolitik – #idpol, men også om væren og eksistens, og essens.

På FOLKETS.DK blev der skrevet om identitetspolitik længe før det blev et emne i de øvrige medier. Den tradition gør vi ære med magasinet Identitet – #idpol.

Fake Mette

Skrevet af Lennart Kiil

Mette Frederiksen kæmper hårdt for at komme helt til tops i dansk politik. Måske er hun vores næste statsminister.

Men er hun troværdig

Som socialdemokrat omtaler hun ofte sin opvækst i det hun kalder et rigtigt arbejderhjem.

Hvis et parcelhus med en far som typograf og en mor som pædagog er et rigtigt arbejderhjem, så kommer vi vel næsten alle fra rigtige arbejderhjem - for det var da helt almindelige middelklasse jobs og middelklasse boligforhold i 1980'erne.

Vi husker også hvordan Mette Frederiksen ad to omgange valgte privatskole til sine egne børn, mens hun frarådede andre at gøre det samme.

Nu har hun så skiftet valgkreds til Aalborg i håbet om at det kan flytte flere stemmer og måske løfte hende det sidste stykke vej til statsministerposten.

I den forbindelse har hun blandt andet på TV2 Nord ved flere lejligheder præsenteret sig selv foran et belastet etagebyggeri som værende hendes barndommens gade.

Mette Frederiksen sælger sin barndommens gade som et socialt belastet område.

Men i virkeligheden boede Socialdemokratiets formand det meste af sin barndom i en murermestervilla i et parcelhuskvarter, hvor livet var langt mere rosenrødt. Det forklarer en række beboere fra området til Ekstra Bladet.

– Hun snobber lidt ned ad og gør sig mere socialdemokratisk, siger Niels Hellerup på 78 år, der har undervist Mette Frederiksen i historie på gymnasiet.

Samme vurdering lyder fra Jørgen Larsen Møller, der er vokset op i kvarteret og bor der i dag.

– Hun prøver at tegne et billede af en arbejderpige, men hun pynter sig med lånte fjer, fortæller han.

Det er Ekstra Bladet som i en længere artikel sætter spørgsmålstegn ved den fremstilling som Mette Frederiksen nu giver af sin fortid.

Baggrunden er et TV-indslag for TV2 Nord hvor Mette Frederiksen siger: Det her er min barndommens gade.

Mens hun slår ud med armene ved Grønlands Torv i Aalborg og over mod noget etagebyggeri. I interviewet bevæger hun sig i det hele taget rundt i et område som er kendetegnet ved etagebyggeri og forklarer om sin opvækst.

Men sagen er den at Mette Frederiksen ganske vist voksede op blot 500 meter væk. Men i et villa- og parcelhuskvarteret i nærheden. Men det ser man ikke i indslaget.

Så hun brander sig på en bestemt måde for at vinde sympati i en bestemt vælgergruppe. Man konkurrerer nok med DF om nogle af de samme stemmer.

Som det fremgår af citaterne i Ekstra Bladet er det dog ikke alle beboerne som hopper på den.

Mette Frederiksens ageren passer fint ind i det mønster jeg selv beskrev forleden for politikere på venstrefløjen i lederen: I dag er socialist bare noget man kalder sig. Her stillede jeg spørgsmålene: 

Hvor mange af socialisterne i Folketinget er egentlig arbejdere?

Og hvor mange er halvstuderede røvere med DJØF-uddannelser i baglommen?

Her kommer Mette Frederiksen med en bachelor i administration og samfundsfag og en master i Afrikastudier vist tættest på sidstnævnte kategori.

Det skal dog siges at Mette Frederiksen rent faktisk har haft et arbejde.

Som ungdomskonsulent i LO. I et helt år!

Den sparsomme erhvervserfaring taget i betragtning er det noget ironisk at Mette Frederiksen har været netop beskæftigelsesminister. Men sådan er der så meget.

I dag handler politik langt hen ad vejen om at udgive sig for noget man ikke er for at høste stemmer i bestemte vælgersegmenter.

I den forstand kan man sige at identitetspolitikken har ramt Danmark. Omend det stadig er i en mere inddirekte form end vi kender det fra USA.

Det er fint at Ekstra Bladet bruger ressourcer på at pille det omvendte glansbillede fra hinanden.

For sandheden er nu engang sandheden. Og er man vokset op i en villa, så er man vokset op i en villa og ikke i et almennyttigt boligbyggeri.

Alt dette burde naturligvis være ligegyldigt.

Men det er det ikke for dem som vil have magt - og så kan det heller ikke være det for os som rammes af magten.

Når Mette Frederiksen forsøger at brande sig som noget hun ikke var, så løber hun en risiko.

Men det kom jo frem at Thorning ganske vist var fra Ishøj, men ikke den belastede del, tværtimod. Og nu samme mønster med Mette Frederiksen.

Politikere på venstrefløjen er typisk af samme middelklassebaggrund som dem på højrefløjen. Og har de samme uddannelser og netværk.

Men af historiske grunde har venstrefløjens politikere en større udfordring fordi de gerne vil brande sig som underdogs og som nogen der har en særlig forståelse for bestemte borgeres udfordringer.

Så står vi tilbage med et interessant spørgsmål:

Hvor mange i Folketinget kommer egentligt fra eller bor reelt i en længere livsperiode i almennyttigt og socialt boligbyggeri?

Nok meget få.

De fleste er som Mette Frederiksen solid middelklasse og nu i kraft af deres job øvre middelklasse.

Sådan er det.