Gå til hovedindhold

"I modsætning til Sverige har vi stadig et åbent debatklima i Danmark"

Af Lennart

Her på Folkets Avis har vi gennem tiden både skrevet om og rapporteret fra Folkemødet.

Men Folkemødet er ikke den eneste politiske Festival i Danmark.

I dag får Søren Jensen, som er formand for arrangementskomitéen for Folkefesten, lov at fortælle lidt om et af alternativerne.

Men først lige en introduktion til Folkefesten som i år løber af stablen for sjette gang:

Folkefestens historie kan føres tilbage til en jubilæumsfest, som den historiker og blogger Kim Møller holdt i 2013 som fejring af 10-året for sin meget populære hjemmeside Uriasposten.

Jubilæumsfesten var en succes og siden da har Folkefesten været en tilbagevendende årlig begivenhed. Altid i natursmukke omgivelser – og i år, hvor Folkefesten afholdes ved Jægerspris, er da heller ingen undtagelse.

Talere tidligere år tæller blandt andre den norske bestseller-forfatter Hege Storhaug, den tidligere CIA-ansatte, nu vicepræsident for en konservativ tænketank, Claire Lopez, og danske navne som Ole Hasselbalch, Helmuth Nyborg, Søren Hviid Pedersen og Jeppe Juhl.

I år er den prominente AfD politiker Petr Bystron, medlem af Forbundsdagen og tidligere formand for partiet i Bayern, en af talerne. Også Søren Espersen, Næstformand for Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn, samt flere andre vil man kunne opleve på talerstolen.

Derudover har Lars Hedegaard meldt sin ankomst. Han vil runde arrangementet af og kort analysere den politiske situation i Europa.

Om ideen med Folkefesten siger Søren Jensen til Folkets Avis:

"Man skal ikke undervurdere det at mødes ansigt til ansigt med folk, som man kæmper samme kamp med og kunne stille spørgsmål til politikere og samfundskritikere. Det giver ekstra kraft til hverdagen, når man kan mødes med meningsfæller og udveksle ideer og erfaringer."

Her drager han en parallel til Folkemødet på Bornholm. Men der er også forskelle understreger ham:

"I modsætning til Folkemødet på Bornholm er vi desværre nødt til at tage nogle sikkerhedsforanstaltninger, da der er kræfter i det autonome miljø og på den ekstreme venstrefløj, som ønsker at sabotere vor Folkefest. For dem betyder Grundlovens paragraffer om forsamlings- og ytringsfrihed intet."

Søren Jensen afviser at Folkefesten er et møde for højreradikale:

"De forsamlede ønsker blot et fredeligt og homogent Danmark, men på venstrefløjen, iblandt såkaldte selvudnævnte humanister og i mainstreampressen fremstilles det som højreradikalisme."

"Det er ligesom en ureflekteret automatreaktion hos journalister, at hvis man bekymrer sig om sit fædreland så er man racist, højreekstremist eller det der er værre. Sådan er niveauet bare i journaliststanden. Derfor er vi også påpasselige, når vi akkrediterer journalister,”

Uddyber Søren Jensen. Han fortæller at ideen med Folkefesten også er at holde liv i den danske tradition for frimodig debat.

"I modsætning til i Sverige har vi stadig et åbent debatklima i Danmark, men det skyldes primært, at der i årtier har været folk, der har turdet at gå op imod mainstreampressen, som totalt har svigtet sin rolle som kritiske uafhængig presse."

Afslutningsvist tilføjer han:

"Der vil imellem og efter talerne være rig lejlighed til at netværke, erfaringsudveksle og hygge."

Så interesserede kan jo vælge at deltage selv om to uger søndag den 24. juni og selv vurdere i stedet for at tage udgangspunkt i den opfattelse som er skabt i pressen.

Her kan du læse mere om Folkefesten og tilmelding

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.