Gå til hovedindhold

Ytringsfriheden får trangere kår de kommende år

EU og de amerikanske IT-giganter kæmper om magten på internettet.

Nogle tror så at EU er på borgernes side i den kamp.

Så enkelt er det langt fra.

Reelt har de amerikanske virksomheder gjort mere for almindelige menneskers ytringsmuligheder, også europæiske borgeres, end EU har.

De amerikanske giganter har været med til at forbedre ytringsmulighederne på deres platforme fordi de selv har haft en interesse i det.

De har nemlig tjent penge på at lade os alle indlejre vores ytringer i deres system, omgivet af reklamer som de tjener penge på.

Desværre er Google og især Facebook i stigende grad begyndt at censurere. Sikkert fordi man frygter ellers at blive ramt på pengepungen.

Samtidig barsler EU med et nyt copyright direktiv som indeholder elementer som igen kan skade almindelige borgeres muligheder for frit at give deres holdninger til kende - især hvis de på mindste vis henviser til andre for at gøre det.

Og det gør man jo meget ofte.

Så alt i alt står almindelige brugere tilbage som de største tabere i det her spil.

Læren er naturligvis at man ikke kan tage noget for givet.

For et medie er trykke-, presse- og ytringsfrihed og muligheder for at give sine holdninger til kende et meget væsentligt emne, så det vil vi fælge nærmere de kommende år.

Det er i den grad nødvendigt.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.