"Vi har lukket din bankkonto fordi du skrev noget slemt på Facebook"

Skrevet af Lennart Kiil

Den berømte og berygtede forretningsmand, konspirationsteoretiker og stand up komiker Alex Jones har fået lukket sin konto hos PayPal.

PayPal er en af verdens største betalingsløsninger på internettet.

Alex Jones har brugt sin konto på PayPal til at tage mod donationer fra sine læsere og lyttere og seere og på den måde finansieret sit efterhånden ret omfattende netværk af medier som InfoWars og PrisonPlanet.

Men den mulighed er han altså nu blevet frataget.

Og i den forbindelse er det værd at gøre sig et par iagttagelser. Ikke mindst i forhold til PayPals fremgansmåde og begrundelse.

Til New York Times har en talsmand fra PayPal således udtalt:

"We undertook an extensive review of the Infowars sites and found instances that promoted hate or discriminatory intolerance"

PayPal har altså gennemgået Alex Jones omfattende medier med tættekam og mellem de tusinde og atter tusinder af indslag og tekster, har man fundet frem til ting som ifølge PayPals opfattelse "promoverer had" og "diskriminatorisk intolerance".

Jeg kunne såmænd finde eksempler på den slags på de fleste større danske medier, hvis jeg havde tid til at gennemgå dem med tættekam.

For eksempel dengang Politiken lagde spalteplads til en artikel fra Susanne Staun hvor hun mente at jeg måtte komme fra abernes planet fordi jeg tillod mig at kritisere Kvinfo.

Nå, tilbage til PayPal.

PayPal ser åbenbart ikke ironien i at de selv udviser "diskriminatorisk intolerance" ved at nægte Alex Jones adgang til deres produkter.

Perspektiverne er ret tankevækkende. Også for os herhjemme i lille Danmark.

Her i landet prøver politikere og banker jo at afskaffe kontanter.

Så man kan jo tænke lidt over det. Hvordan staten og bankerne i forening vil kunne regulere borgernes ytringer.

For eksempel kunne man forestille sig at en bank ville lukke en konto ned fordi indehaveren havde et kritisk website eller skrevet noget "intolerant" på Facebook.

I dag ville banker næppe begrunde en kontonedlukning med henvisning til en ytring som er vurderet uacceptabel. I stedet ville man finde en teknisk begrundelse omkring "mistænkelige overførsler" eller lignende i den dur.

At stå i butikken uden at kunne betale med følgende besked på terminalen

"Vi har lukket din bankkonto fordi du skrev noget slemt på Facebook"

Og tillige mellem linjerne:

"Og i øvrigt har vi afskaffet kontanter - så nu er du på skideren, lille ven"

er desværre ikke noget helt urealistisk scenarie for nogle få i fremtiden som udfordrer systemets talekoder i tilstrækkelig grad til at de udgør en trussel imod status quo.

Emner: