Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Dansk ph.d.-afhandling hånes på russisk tv: Troldehær bag had mod Star Wars film

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Dansk ph.d.-afhandling hånes på russisk tv: Troldehær bag had mod Star Wars film

Skrevet af Jesper Larsen

Medstifter af blogmediet POV International og ph.d.-studerende, Morten Bay, hånes på den russiske engelsksprogede kanal, RT. Det sker efter instruktøren af Star Wars filmen, The Last Jedi (2017), delte Bays ph.d.-afhandling på Twitter, der konkluderer at russiske trolde stod bag kritik af filmen.

Afhandlingen konkluderer at halvdelen af den negative kritik, som instruktøren fik for The Last Jedi, var politisk motiveret eller fra falske/automatiserede Twitter-konti, herunder ”russiske trolde”.

Med reference til netmediet Soundvenue dækkede DR ph.d.-afhandlingen under rubrikken: ”Kritikken haglede ned over Star Wars-filmen ’The Last Jedi’: Russisk troldehær stod bag” og artiklen efterlader ingen tvivl om hvem bagmændene for kritikken er, idet ”Afhandlingen viser, at en hær af onlinetrolde forsøgte at bruge filmen til at så politisk splittelse”.

Men kan det virkelig passe?

Forskning, PR eller konspirationsteori?

Hverken dækningen i Soundvenue eller DR har tilsyneladende læst Bay’s afhandling med titlen Weaponizing the haters: The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulation og derfor ikke forholdt sig til det forskningsmateriale Bay baserer sine konklusioner på.

Bay har udvalgt 1.273 tweets skrevet direkte til filminstruktøren Rian Johnsons Twitter-profil over en 6 måneders periode. For at lette analysearbejdet har han reduceret antallet til 976 tweets, så hver bruger kun repræsenteres af et enkelt tweet.

Herefter har Bay inddelt de negative tweets i kategorier, henholdsvis ”politisk dagsorden”, ”Trolde/falske profiler/robotter” og ”rigtige fans”. Inddelingen baseres dels et automatiseret værktøj og derudover Bays personlige vurdering af, om kontoen har tweetet om Donald Trump og/eller hyppigheden af tweets om ”Star Wars”-universet.

Fra Bays ph.d.-afhandling: ”16 of these 33 troll/sock puppet accounts appear to be Russian trolls, or at least possess several of the Russian troll characteristics presented above.”

16 tweets ud af 967 skrevet over et halvt år til filminstruktørens Twitter-konto repræsenterer altså den samlede ”russiske troldehær”, der angreb The Last Jedi med negative kommentarer.

Vel at mærke hvis de 16 konti er russiske trolde, for Bay anerkender det ikke kan afgøres objektivt, men at det er en vurdering.

Dystre motiver bag Star Wars kritik

Formålet med at kritisere The Last Jedi giver Morten Bay også et bud på. The Last Jedi er den første Star Wars film, der er udkom efter Donald Trump blev valgt som USA's præsident.

1/3 af de kritiske tweets udviser enten foragt for kvinder, er anti-progressive, anti-social retfærdighed (social justice) eller har ligefrem konservative synspunkter. Kritikken skal derfor ses i lyset af den polarisering, som Trump-æraen har afstedkommet, hvilket også har politiseret Star Wars fans, ifølge Bay. Tidligere film indeholder de samme politiske og etiske værdier som The Last Jedi, men har ikke været genstand for samme kritik.

Bay mener derfor at han har dokumenteret tilstedeværelsen af organiserede påvirkningsinitiativer, hvor Star Wars fans bliver udsat for manipulation med et politisk mål for øje – ”Weaponizing the haters”.

Hånet på russisk tv

Efter instruktøren af The Last Jedi, Rian Johnson, tweetede Bays afhandling opfangede den engelsksprogede russiske tv-kanal RT historien, som de dækkede sarkastisk og humoristisk, ved at bekræfte Bay og Johnsons hypoteser.

At kun 45% af de over to hundrede tusinde brugeranmeldelser på den amerikanske hjemmeside Rotton Tomatoes kunne lide filmen var ikke årsagen til kritik. Ej heller skulle man finde forklaringen i britiske BBCs artikel med titlen ”Star Wars: The Last Jedi – the most diversive film ever?”, hvor splittelsen og skuffelsen hos nogle fans og kritikere over filmen blev beskrevet. Nej, det var ”de slemme russere” konstaterede RT.

Utroværdigt og u-akademisk

Jeg har ikke selv set The Last Jedi, men føler mig overbevist om, at den har indfriet Morten Bays forventninger om feministiske og progressive budskaber. På IMDb har filmen en god vurdering på 7,2 (ud af 10), men en skimning af skrevne anmeldelser viser en tydelig utilfreds fanskare, hvor mange tildeler dumpekarakter. Måske er de også russiske trolde, eller Trump-støtter.

Bay er som medieforsker i Danmark kendt for sin kritik af danske medier under den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor han problematiserede at et kunstigt drama blev holdt i live med ”mærkelige spekulationer”, selvom ”Trump ikke [har] haft en chance længe, måske ikke siden valgkampen startede” og Hillary Clinton var så godt som valgt som USA's næste præsident.

Med den forudsigelse i bagagen, så er der næppe tvivl om, at Bay selv har et lod i at forme fortællingen om Trump og Rusland. Konklusionen om at Rusland skulle have angrebet The Last Jedi for at udnytte amerikansk polarisering – baseret på kun 16 tweets over et halvt år – er ren fantasi som DR alligevel opløfter til at være en ”russisk troldehær”. Hvis denne ”hær” har haft noget som helst at gøre med kritikken af filmen, må det være Jedi-trolde, som har kraften med sig.

Del Dansk ph.d.-afhandling hånes på russisk tv: Troldehær bag had mod Star Wars film