Gå til hovedindhold

Fatalt at knytte digitale mediers momsfritagelse til produktionsstøtten

Af Lennart

Åbent brev til kulturminister Mette Bock

Kære Mette Bock,

Det er på mange måder et udmærket udspil du kom med på medieområdet tidligere i år - og i efteråret viste det sig at der heller ikke fra EU's side var noget problem med at ligestille digitale medier med de trykte.

På et enkelt område er udspillet dog helt galt:

Så vidt jeg har forstået vil man kun momsfritage de digitale medier som får produktionsstøtte. Det vil sige at man skal søge om og godkendes af staten før man eventuelt kan få den momsfritagelse som burde gælde lige for alle medier.

Det betyder i sidste ende at det bliver en politisk vurdering hvilke medier som momsfritages og hvilke som ikke gør.

Personligt kunne jeg sælge mit journalistiske indhold til en virksomhed eller at medie, og så ville jeg ikke skulle kræve moms for det. Allerede som det er i dag. Men når jeg udgiver det på mit eget medie og til en større gruppe af kunder, så er jeg pludselig af loven pålagt at opkræve moms for præcist samme journalistiske arbejde.

Det giver ingen mening. Men det vil desværre fortsætte på samme måde under det nye medieudspil hvis man betinger momsfritagelsen på at et medie modtager produktionsstøtte.

Faktisk risikerer man med det nye udspil at cementere de etablerede mediers magt på markedet yderligere ved at de nu får både produktionsstøtte og momsfritagelse også på deres digitale udgivelser, mens mindre medier som ikke kan eller vil modtage produktionsstøtte ikke får nogen af delene.

Jeg vil inderligt opfordre til at man gentænker denne det af udspillet.

Ellers er det slut med mange af de små nye medier i Danmark som kunne være med til at sikre et mere pluralistisk og demokratisk medielandskab.

Glædelig Jul,

Lennart Kiil

Stifter af medieplatformen FOLKETS.DK og redaktør på Folkets Avis

Mediemøllen

Kritik af medier og den medieskabte "virkelighed" og tendensen til at medier ukritisk hopper på en dagsorden