Sverige: Statslig indtaler tilføjer egne kommentarer til bog om køn

Skrevet af Lennart Kiil

Sverige er noget for sig.

Et land som helst ikke vil forholde sig for meget til virkeligheden, men hellere leve efter luftige idealer og underlige ideer.

Vi ved godt at Sverige er det mest feministiske land i verden.

Alligevel har den svenske psykiater David Eberhard skrevet bogen "Det store kønseksperiment" - hvor han fra et fagligt synspunkt er kritisk overfor udviklingen på det kønslige område.

Det er trods alt lykkedes ham at få bogen udgivet. Men nu kommer det vilde.

I Sverige er der en statslig instans som laver lydbøger så også blinde kan være med. Og det er jo for så vidt udmærket.

Normalt foregår det på den måde at en indtaler læser bogen højt, og så bliver den optaget i en lydfil, så andre bagefter kan have udbytte af et lytte til den.

Men i tilfældet "Det store kønseksperiment" kunne indlæseren simpelthen ikke dy sig. Indholdet var ham åbenbart så meget imod at han følte sig kaldet til at tilføje sine egne kommentarer i det indtalte materiale.

"Inläsarens kommentar. Jag tycker författaren har misstolkat postmodernismen rätt rejält. Att sanningar inte finns är det knappast någon postmodernist som påstår. Snarare att sanningar finns men är utbytbara. Dessutom är det tveksamt att kalla det för en rörelse. Det är en paraply-term för olika ismer, till exempel post-strukturalism med flera. Slut på inläsarens kommentar."

Tænk sig, manden kan simpelthen ikke holde sin mund med sine egne holdninger. Hans job er simpelt nok. Han skal bare læse op. Men han indskyder simpelthen sine egne kommentarer i teksten.

Det må godt nok være mærkeligt at have skrevet en bog og så opdager man at lydbogen indeholder kommentarer hvor indlæseren går i rette med indholdet.

Forfatteren undrer sig da også:

Men i Sverige kan ikke meget overraske længere.

Personer: 
Organisationer: