Gå til hovedindhold

Dreng med MAGA-hat får venstrefløjen til at se rødt

Hvorfor nedsmelter venstrefløjen over smilende teenager?

Det spørgsmål skal vi nu se nærmere på. Men først lidt baggrund.

USA virker stadigt mere polariseret i politisk og kulturel forstand.

Og det er interessant og lidt skræmmende at være vidne til udviklingen, eller måske snarere den gradvise afvikling, af verdens hidtil største supermagt.

For et par dage siden skete der så det at en hvid dreng med en MAGA-kasket stod overfor en indfødt amerikaner med en tromme. Det rapporterede medier om med billeder og videoer.

Men ikke hele videoen. Et bestemt udsnit. Det kommer jeg tilbage til.

Forestil dig først at du kun har billedet ovenfor at forhold dig til. Hvordan tolker du billedet?

Jeg vil vove den påstand at din politiske bevidsthed og dit ideologiske tilhørsforhold er af stor betydning i den sammenhæng.

Helt ærligt, da jeg først så både billede og den del af videoen som medierne lagde ud, der synes jeg ikke at der lå alt det i det som medierne lagde op til og specielt ikke alt det aktivister på venstrefløjen explicit tolkede ind i det.

Det, jeg gerne vil have at I bider mærke I her, er to ting:

  1. Politiserede mennesker lægger i udpræget deres egen tolkning ind over alt de mødes med
  2. Medierne - også de etablere - er hurtige til at købe en bestemt udlægning af en given sag

Se på billedet igen. Jeg tolker ind i det en dreng der smiler og en indfødt amerikaner som spiller på tromme. Ja, jeg lægger også mærke til drengens MAGA-hat. Men i mine øjne er den ikke i sig selv noget voldsomt symbol på samme måde som for eksempel et hagekors eller det kommunistiske hammer og segl.

Lad os nu se lidt på hvordan nogle på den amerikanske venstrefløj tolker mødet mellem drengen og den indfødte amerikaner:

Her Alex Cranz som er redaktør på det store amerikansk magasin Gizmodo:

I fucking hate that smirk. It says “I’m richer, I’m white, and I’m a guy. My existence trumps your experience.” Few things make me as angry as that smirk. I’ve learned the best recourse is to ignore those fucks, and keep dismantling their power structures. #FuckEmThroughProgress

Man må sige at hun læser en del ind i det smil. Al den identitetspolitik, hun dyrker, læses ind i drengens smil. Det er ret interessant.

Også den berømte feminist Jessica Valenti er stærkt påvirket af drengens smil. I en grad så hun åbenbart slet ikke kan holde op med at tænke på det:

I honestly haven't stopped thinking about that MAGA kid all day - in part because I think so many of us have been on the receiving end of the face he was making: a smug, untouchable, entitled 'fuck you'.

Ja, det er jo i bund og grund samme tolkning som den vi så fra Alex ovenfor. Jeg behøver vist ikke skære det ud i pap. De mener at hans smil er et bevis på at han er priviligeret og "entitled".

Episoden med den smilende teenager - en episode uden nogen form for fysisk vold, i øvrigt, og heldigvis for det da - blev sågar tolket ind i den nylige Gillette-reklame:

And to all you aggrieved folks who thought this Gillette ad was too much bad-men-shaming, after we just saw it come to life with those awful kids and their fetid smirking harassing that elderly man on the Mall: Go fuck yourselves.

Men hov. Ifølge Gillette-reklamen var det jo de ældre generationer som havde en toksisk maskulinitet og de unge som var fri for denne. Så dette tweet giver ingen mening. Men pyt med det. Hende der skrev det fik lige mulighed for igen at sige "fuck you" til de mange kritikere af kampagnen fra Gillette.

Nå, men altså alle de her aktivister på venstrefløjen har nogenlunde samme tolkning af drengens smil. En tolkning som er fuldstændig forudsigelig hvis man kender lidt til den identitetspolitik som i høj grad har udslettet evnen til selvstændig tænkning i deres tilfælde.

For det kunne jo også være at han havde svært ved at finde en grimasse som passede til det lidt akavede møde. Men nej, en sådan mere neutral forklaring falder ikke identitetskrigerne ind. For de ved altid bedre - deres ideologi gør dem i stand til at se verden klart og tolke alting korrekt. Ikke?

Nå, men medierne udbredte i første omgang historien om dette møde under overskrifter som at en teenager iført MAGA-hat generede en indfødt amerikaner og krigsveteran.

Det indtryk kunne man også godt - hvis man læste lidt mere ind i billederne og de første videoer end de faktisk kunne bære - få.

Men så kom andre videoer frem som viste optakten. Disse videoer skaber et lidt andet indtryk. Det er ikke drengen som opsøger den indfødte amerikaner, men ham som går hen til drengen.

Og der er alle mulige andre ting på spil. For det hele foregår på en plads centralt i USA's hovedstad med tradition for politiske manifestationer. En plads hvor drengene angiveligt havde fået besked på at vente på en bus der skulle samle dem op.

Hovedparten af medierne, som havde udbredt historien i første omgang som en fortælling om et overgreb på en indfødt amerikaner og krigsveteran, var faktisk reelle nok i forhold til at nuancere billedet en smule, da de nye videoer kom frem.

Men spørgsmålet er jo lidt om de nye videoer overhovedet var kommet frem, hvis vi stadig kun havde haft de gamle medier til at sætte dagsordenen.

Nå. Nok om det.

For mig er det centrale at jo mere man ser fra optrinnet, jo mindre faretruende virker hele situationen. I værste fald kan man tale om en form for fredelig stand off mellem en dreng og en mand.

Men venstrefløjen tolker alle deres egne fordomme ind i noget som burde være et relativt ubetydeligt optrin.

Identitetspolitik gør ganske enkelt folk åndssvage. Så er det sagt.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.