Gå til hovedindhold

Leder: Test alle lægers faglighed og danskkundskaber

Jeg har sagt det utallige gange.

Identitetspolitik er ikke forenelig med faglighed og kompetence.

Identitetspolitik er i bund og grund meritokratiets modsætning.

Kønskvoter er et eksempel på dette -  hvor man gør køn til den primære forudsætning for ansættelse og dermed skubber fagligheden ned på en fjern og ubetydelig andenplads.

Men det er ikke kun på kønsområdet at man i Danmark har ført identitetspolitik.

I forhold  til ansættelser føres identitetspolitik hovedsageligt under betegnelsen diversitet. Det er en ide om at vi skal have så mange forskellige køn og efterhånden også etniciteter ind som muligt.

Og det er ideen om at dette i sig selv skulle øge kvaliteten!

Det er naturligvis bullshit. Ligesom CSR og andet vås fra den lejr.

Meget tyder nu på at et stort antal udenlandske læger har fundet beskæftigelse på danske hospitaler helt uden at have de nødvendige faglige og sproglige forudsætninger.

Fra systemets side har man sikkert været glade for at kunne fremvise "diversitet". Men diversitet må aldrig blive på bekostning af fagligheden.

Ligger man alvorligt syg vil man have den bedste behandling. Ikke en politisk kvote.

Jeg har altid ment at tests og prøver var eksamenspapirer og karakterer overlegne som indikator på hvad en person rent faktisk kan når det det kommer til stykket.

Og i stedet for at acceptere alverdens mærkelige papirer fra alverdens mærkelige lægeuddannelser rundt om i verden, bør man simpelthen indføre faglige tests ved ansættelser.

Så ville man få screenet de værste fuskere fra inden de kan gøre skade.

En adgangsprøve til ansættelse på danske hospitaler bør ud over det rent faglige også bestå af en danskprøve.

Vi er i Danmark og det er rimeligt at forvente at personale på offentlige sygehuse, som er finansieret over skatten, kan tale og forstå dansk.

Det har danske borgere krav på.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.