Identitet

Danmarks magasin om identitetspolitik – #idpol, men også om væren og eksistens, og essens.

På FOLKETS.DK blev der skrevet om identitetspolitik længe før det blev et emne i de øvrige medier. Den tradition gør vi ære med magasinet Identitet – #idpol.

"Alle med andre holdninger end mig er landsforrædere"

Skrevet af Lennart Kiil

Højrefløjen er ikke så slemt ramt af identitetspolitik som venstrefløjen.

Det betyder at der stadig er mere individuel tænkning og selvstændig stillingtagen på højrefløjen – og mere plads til selvkritik.

Men selvfølgelig findes der også på højrefløjen identitetspolitiske grupperinger som fuldstændigt lukker sig om sig selv og mener at alle andre ikke fatter en skid af noget og er helt galt på den.

Hvis ens opfattelse af visse emner afviger bare en millimeter fra disse grupperingers opfattelse, så er tøver de ikke med at sætte mærkatet landsforræder på en. Og det gælder uanset hvor meget man så ellers har gjort for landet i praksis. Nej, en enkelt afvigende holdning, er nok til at disse mennesker sætter stemplet landsforræder på en.

Lad os tage en konkret eksempel:

Man kunne for eksempel have en person som tidligere har tjent sit land som soldat, og som deltager i en debat med nogle af disse mennesker på Facebook. Den tidligere soldat mener så måske noget andet end nogle af disse mennesker. Og fluks vil nogle af disse mennesker kalde den tidligere soldat for landsforræder.

Kan I se problemet?

Man dømmer folk på at have en anden opfattelse af tingene helt uden at tage højde for hvad folk rent faktisk har gjort i praksis.

Tidligere var landforræder noget man forbandt med handlinger, nu er landsforrædderi noget mange forbinder med holdninger.

Det er et markant skred som skal forstås i en identitetspolitisk sammenhæng.

Nu er landsforræderi rent faktisk en temmelig alvorlig sag. Og hvis vi ser lidt historisk på det og på forhold andre steder i verden, så bør vi spørge os selv om vi ønsker at komme derhen hvor befolkningen skal følge en bestemt holdning - typisk defineret af regimet - for ellers er de landsforrædere?

Man skal ikke være specielt skarp for at indse at det at kalde alle som mener noget andet end en selv for landsforrædere er uhyre totalitært.

Og rent ud sagt udtryk for noget man må betegne som en temmelig indskrænket tankegang.

Så med fare for at blive kaldt landsforræder har jeg nu altså lavet denne kritik af en tendens som florerer i visse grupperinger på højrefløjen hvor man er meget hurtige i debatter til at dømme alle mulige andre til at være landsforrædere og omtale dem som sådan - ikke på grund af noget de har gjort, men på grund af noget de mener.

Tilsvarende findes jo på venstrefløjen tendensen til at kalde alle med andre holdninger for racister eller sexister.

Tænk lidt over det.

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872