Familiefjendtlige feminister?

Skrevet af Lennart Kiil

Den anden dag skev jeg et blogindlæg om familierformer og ægteskab. Det handlede mest om realiteter for børn. Trivsel og levevilkår. Men jeg skrev også lidt om indstillingen til familien fra ideologisk hold.

Blandt andet skrev jeg, at konservative som regel forsvarer familien og ægteskabet, liberale er mere neutrale over for disse institutioner, og på venstrefløjen finder man endog en del fjendtlighed rettet mod familien og ægteskabet. Måske særligt fra feminister, men også fra kommunister og socialister.

At jeg påpegede dette fik en kommentator til at bede mig om eksempler. Det krav vil jeg nu imødekomme med en række citater fra indflydelsesrige feminister. Her er tale om velkendte feminister med stor indflydelse på bevægelsen. Det er altså ikke bare nogen, der har en blog eller kommenterer på nettet. Det er store navne inden for feminismen, vi taler om.

We can't destroy the inequities between men and women until we destroy marriage.

Robin Morgan i Sisterhood Is Powerful

Marriage as an institution developed from rape as a practice.

Andrea Dworkin i Letters from a War Zone

All patriarchists exalt the home and family as sacred, demanding it remain inviolate from prying eyes. Men want privacy for their violations of women.

Marilyn French i The War Against Women

The nuclear family must be destroyed ... Whatever its ultimate meaning, the break-up of families now is an objectively revolutionary process

Linda Gordon

The end of the institution of marriage is a necessary condition for the liberation of women. Therefore it is important for us to encourage women to leave their husbands and not to live individually with men.

The Declaration of Feminism

Since marriage constitutes slavery for women, it is clear that the women's movement must concentrate on attacking this institution. Freedom for women cannot be won without the abolition of marriage.

Sheila Cronin NOW

In order to raise children with equality, we must take them away from families and communally raise them.

Dr. Mary Jo Bane

The choice to serve and be protected and plan towards being a family maker is a choice that shouldn't be.

Vivian Gornick i The Daily Illini

Jeg er godt klar over, at man ikke ud af disse citater kan udlede at alle feminister er imod familien eller ægteskabet. Det har jeg heller aldrig påstået. Min påstand var, at der på venstrefløjen var fjendtlighed mod familien. Et meget mistroisk syn på familien. Det er nemt at finde eksempler på dette fra feminismen. Det ville være intellektuelt uhæderligt at påstå, at feminismen ikke har været stærkt kritisk over for familien.

Jeg er sikker på, man kan finde citater på dansk eller svensk også, fra skandinaviske feminister. Og på fransk, på tysk og så videre.

Og man kan også finde det fra socialister. Der skal man nogle gange lidt længere tilbage i tiden. Hvis jeg får tid, vil jeg dykke lidt ned i det også.

Del Familiefjendtlige feminister?