Gå til hovedindhold

Kvinder hævet over kritik

Kvinder er lige med mænd, men for svage til kritik.

Det synes at være den underlige selvmodsigende feministiske logik som  gennemtrænger de vestlige samfund hvor kritik af kvinder eller blot påpegelsen af biologiske kønsforskelle fører til en fyreseddel eller akut karrierestop.

Eksemplerne er der en del af både ude og hjemme.

I husker måske ham James Damore som Google fyrede fordi han hævdede at det måske til dels kunne skyldes biologiske forskelle at teknologi-branchen tiltrækker flere mænd end kvinder.

Hans indlæg blev opfattet som kritik af kvinderne i Google - og så var det ellers ud af butikken på røv og albuer.

Herhjemme i Danmark har vi nu en sag hvor socialdemokratiet vil fratage en mand sit folketingskandidatur fordi han har kritiseret en stærk og selvstændig kvinde. Eller rettere, manden har startet en debat omkring familieformer.

Men det tolkes - og kan godt tolkes, indrømmet - som en kritik af kvinder. Og så er det ud af vagten med det samme.

Alt dette forekommer mig løjerligt.

Mænd og maskulinitet bliver konstant kritiseret. Siden rødstrømperne tog over i slutningen i 1970'errne har mænd været frit bytte. Den ene kritik efter den anden rettes mod mænd som mænd.

Og af mænds vælg. Mænd som voldelige, mænd som voksenbabyer, mænd som svage, etc, etc.

Det har vi måttet finde os i.

Men rejses den mindste kritiske røst mod kvinder, så lukkes der straks ned for al samtalen og den stakkel, som har rejst kritikken, bortvises straks fra den offentlige debat og fratages enhver form for status eller position.

Denne bandlysning af kritik mod kvinder er meget stærk i de vestlige samfund. Og det skaber en ubalance at halvdelen af befolkningen allerede i udgangspunktet er hævet over kritik.

Jeg har egentligt ikke selv gjort det specielt meget i at kritisere kvinder, men alene det at jeg i en periode kritiserede feminismen som ideologi, det gjorde at min indtjening kom til at lide.

Der er mange vigtige spørgsmål i vesten som nu er tabu, fordi man aldrig må kritisere kvinder.

Her er mit: Hvis kvinder er lige så stærke som mænd og vil have samme magt – hvorfor må man så ikke kritisere dem lige så hårdt?

Danmarks magasin om identitetspolitik – #idpol, men også om væren og eksistens, og essens og identitet.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.