Gå til hovedindhold

I socialismen findes ingen gulerod – derfor ender det altid med pisken

Enhedslistens ansigt udadtil, Pernille Skipper, vil gerne have pædagoger og sygeplejersker til at arbejde noget mere.

Færre på deltid. Flere på fuldtid.

Ellers går hendes forkromede plan nemlig ikke op.

I forbindelse med planen om flere på fuld tid udtaler Pernille Skipper noget interessant til Ritzau:

Når vi skal finde flere hænder til arbejdsmarkedet, skal vi sætte folk på deltid ufrivilligt - enten direkte eller indirekte ufrivilligt - op i fuld tid. Give unge uden uddannelse en uddannelse. Mekanismer af den dur

Antageligvis forsøger hun her at sige, at dem som "ufrivilligt" befinder sig på deltid skal op i fuld tid. Og ikke, som det ellers er blevet fremstillet flere steder i pressen, at folk på deltid skal "tvinges" op i fuld tid.

Men det ændrer ikke ved at hun grundlæggende har et problem fordi det system, hun er repræsentant for, ikke har nogen effektiv "mekanisme" i forhold til at motivere mennesker og allokere ressourcer effektivt i et samfund.

Socialismen har ikke nogen gulerod - og i praksis ender det derfor altid med pisken.

Sandheden er jo så ubekvem for Pernille Skipper her. For de fleste på deltid er det jo ikke af nød, men fordi de ikke ønsker at være på fuld tid.

Og hvad med hendes anden "mekanisme" - den om at sætte flere i uddannelse. Det vil da ikke øget antallet af fuldtidsansatte. På kort sigt endda tværtimod.

Store dele af den offentlige sektor består i dag af plejearbejde som før blev varetaget af familierne selv. Der er mange kvinder i omsorgsfagene.

Og for mange kvinder er det bare ikke drømmen at arbejde 40 timer om ugen.

Når nu Enhedslistens forskellige planer en efter en i forhold til at motivere slår fejl, så vil der kun være to muligheder tilbage:

Enten tvinger man folk, eller man lader andre partier komme til som har flere af de rigtige værktøjer.

Enhedslisten er mest sådan et parti som folk har det godt med at stemme på, men som ikke rigtigt har noget at bidrage med til udviklingen af det danske samfund.

Heldigvis er der stadig grænser for det partis magt, men fik det virkelig magt, så ville det ende i Danmark som det er endt i andre socialistiske og kommunistiske lande:

Med pisk til en udsultet befolkning, mens nogle få magthavere lever i sus og dus.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.