Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

329

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Mere i løn til flere pædagoger og sygeplejersker - men hvem skal betale regningen?

Foto: Produnis / CC BY-SA 3.0
Foto: Produnis / CC BY-SA 3.0
Som så mange andre vil en stor del af sygeplejerkerne gerne have mere i løn. Men nogle skal jo så betale regningen.

Antal

Debatindlæg af Lennart Kiil

Vi hører ofte at det er urimeligt at sygeplejersker og pædagoger "tjener så lidt" - og at de løber for hurtigt fordi der er for få af dem. What to do?

Nu mener jeg faktisk at disse gruppers løn i mange tilfælde er ganske ok. Ikke prangende. Men altså heller ikke ringe.

Det upåagtet kan man jo godt give plads til et eksperiment hvor man gav efter for disse faggruppers krav om mere personale OG højere løn.

Pædagoger og sygeplejersker er nogle meget store personalegrupper i det offentlige system. Og der bliver sikkert brug for flere sygeplejersker i takt med at befolkingen aldrer de kommende år.

Skal vi have endnu flere sygeplejersker og pædagoger - og skal de oven i købet have en højere løn end de får nu, så taler vi om en meget, meget stor regning som skal betales af nogle andre.

Når vi taler det offentlige i Danmark, så er det to muligheder:

Enten betaler skatteyderne med en betydeligt højere skattesats - de betaler allerede den næsthøjeste i verden.

I Danmark har vi allerede passeret det optimale punkt på Laffer-kurven, så det bliver svært at finansiere på den måde.

Den anden måde er at låne pengene i udlandet og dermed forgælde vores børn og børnebørn. Det er i mine øjne ikke forsvarligt.

Hvad sker der så hvis vi hæver skatterne?

Hvis vi hæver skatterne, så kommer for eksempel kassedamerne og andre lavtlønnede grupper i det private, mange små selvstændige mv. - grupper som tjener endnu mindre end pædagoger og sygeplejersker - til at betale noget af regningen.

Folk som ikke har råd til bil, større lejlighed eller udlandsrejse hvert andet år, vil blive spændt endnu hårdere for. Så store grupper af offentligt ansatte kan forøge deres løn og dele arbejdet ud på flere hænder.

Vi bliver nødt til at være ærlige omkring de her ting.

Langt de fleste vil gerne have mere i løn og arbejde mindre (flere hænder), men når det komme til store offentlige personalegrupper, så havner regningen hos skatteborgerne, hvoraf en væsentlig del faktisk tjener mindre og ofte arbejder lige så hårdt som pædagoger og sygeplejersker.

What to do?

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS.DK og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.

Del eller citer ved at kopiere linket her

Udgivet: 

31/07/2019 - 12:00

Seneste ændring: 

31/07/2019 - 12:00

Organisationer: 

FOA

Del eller citer med linket her