Gå til hovedindhold

Chef for organisation som undersøgte Messerschmidt er nu selv fældet i korruptionssag

I al ubemærkethed har EU's antisvindelenhed været ramt af en større skandalesag

Det trak meget store overskrifter, da Morten Messerschmidt kom i søgelyset hos EU's antisvindelenhed, OLAF.

Det i forbindelse med at det daværende medlem af Europa Parlamentet for Dansk Folkeparti skulle have misbrugt EU-midler. Det ved at gøre brug af fonde, der ikke havde overholdt de formål, som EU-midlerne var bevilget til.

Sagen startede i 2015 i forbindelse med, at Morten Messerschmidt ragede uklar med Rikke Karlsson.

Overfor Danmarks Radio fortalte hun, at hendes nylige udmeldelse af Dansk Folkeparti skyldtes, at hun følte sig misbrugt i forbindelse med Morten Messerschmidts EU-fonde.

Blandt andet skulle det nu tidligere medlem af Europa Parlamentet for Dansk Folkeparti have oplevet, at hun var blevet indsat i ledelsen af fondene, selv om hun ikke havde været klar over det.

Forløbet blev efterfølgende omtalt som MELD/FELD-sagen, hvilket dækkede over navnet på fondene, som Morten Messerschmidt havde placeret EU-midlerne i.

Fra mediernes side var sagen forholdsvis klar: Dansk Folkepartis helt store EU-profil havde begået ulovligheder, som måtte få store konsekvenser.

Konsekvenser der skulle fastslås af OLAF.

Folkets Avis krævede svar – men embedsmændene var gået tidligt på weekend

Men siden 2016, har der været særdeles stille omkring undersøgelserne af Morten Messerschmidts påståede svindelsag.

Og ikke kun hos de danske medier, som først tog den op igen i forbindelse med de netop overståede valg til Europa Parlamentet og Folketinget, men også hos OLAF.

En del af forklaringen kan ligge i, at OLAF selv har været ramt af en større korruptionsskandale, som gik helt til tops i organisationen.

Nemlig i form af dens nu tidligere leder Giovanni Kessler, som i 2012 ifølge den belgiske anklagemyndighed havde været lidt for aktiv i bestræbelserne på at få valgt en eller flere kandidater til EU-Kommissionen.

Kessler, der har en fortid som medlem af Europa Parlamentet, havde nemlig deltaget aktivt i ulovlige telefonaflytninger, hvilket medførte at han måtte forlade OLAF. Det skete i 2017, hvor han i stedet blev chef for Italiens agentur for grænsekontrol og konkurrenceret.

Tidligere på sommeren var Folkets Avis på besøg i Bruxelles, hvor vi blandt andet ville have spurgt OLAF om – hvorfor at der tilsyneladende ikke er sket noget i MELD/FELD-sagen.

Ligesom vi også gerne ville have hørt EU-organisationen om, hvordan det er muligt for et anti-korruptionskontor i en årrække at have haft en chef ansat, som selv er blevet taget i uetisk adfærd.

Men da vi kiggede forbi en fredag formiddag, var meldingen fra OLAFs reception, at medarbejderne var gået tidligt på weekend.

Derfor blev vi henvist til presseafdelingen, som ikke er vendt tilbage på vores henvendelser.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lars Bjørknæs er en erfaren graverjournalist som gennem årene har afsløret mange sager om frås og magtmisbrug i det offentlige system