Gå til hovedindhold

Skrev du Tommy Robinson? Så gik du lige i fælden

Af Lennart

Der er megen utilfredshed med Facebook.

Og den er skam ganske berettiget.

Især folk som bruger Facebook som debat-forum har en del at være ærgerlige over.

Så er det fristende i ren trods at skrive det som Facebook ikke vil have at man skriver.

Tommy Robinson, for eksempel.

Men er det videre smart?

Jeg er ikke sikker på det.

For når man skriver den slags, så registreres det jo af Facebook. Og mon ikke dette "signal", man sender i trods, af Facebook kobles på ens person og bruges til at placere en i et bestemt "segment"?

Endda et segment som bliver straffet af Facebook. Kunne man forestille sig at Facebook bogfører dette, så man er registreret med en slags straffeattest internt på Facebook?

Eller slettes denne efter udstået karantæne? Det er jo et godt spørgsmål.

Facebook lever af at samle data på enkeltpersoner og dele disse op i segmenter, så marketing kan rettes imod disse segmenter.

Hver gang man interagerer på Facebook, så giver man Facebook mere viden om ens præferencer.

Hvor meget kan man lægge i et like? Det kan jo tolkes på mange måder.

Jo, men derfor gav Facebook jo også mulighed for at man udover "Synes godt om" også kunne udtrykke sin utilfredshed, morskab og andre ting.

Kombiner dette med at mange arrangerer real life begivenheder og arrangementer på Facebook. Også politiske af slagsen. Og at mobiltelefonen ligger i lommen så Facebook kan følge med i hvornår man er hvor.

Så hvorfor skulle Facebook slette ens "straffeattest"? Det er mere sandsynligt at den vedligeholdes, så man har overblik over tidligere straffede og dermed kan øge sanktionerne for "repeat offenders".

Dermed har man data på både hvor folk står politisk og hvem som er villig til at bryde regler gentagne gange.

Alle disse data er guld værd for politikere og etablissement.

Så måske bør man tænke sig lidt om på Facebook.

digitalt

_digitalt er et teknologi-magasin med perspektiv. Læs om blockchains, droner, nanotek, kvantecomputere, virtual reality, automatisering, robotter, kunstig intelligens – men hvad med os mennesker?

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.