Primære faneblade
Citathistorie: 
Åben

Gratis

Feminist: Kønnet er medfødt

Feminisme?
Den feministiske bevægelse virker noget opportunistisk i sin verdensopfattelse og i sit menneskesyn

Der sker noget interessant i feministiske kredse i disse tider.

Efter man gennem mange årtier har fornægtet biologi og insisteret på at køn er en social konstruktion, vender flere nu på en tallerken og siger i stedet at kønnet er medfødt.

Ideen om kønnet som social konstruktion - et produkt af opdragelse og samfundets forventinger - viser sig altså at være et taktisk valg som var brugbart så længe man kunne angribe mænd og kernefamilien og kvinder som valgte traditionelle kønsroller frem for feministernes karriererytteri.

Men da det viste sig at ideen om køn som en social konstruktion også kunne blive et problem for feministerne selv, så var positionen lige pludselig ikke længere så attraktiv og man hoppede på den anden vogn.

Eller nogle gør i hvert fald.

Så det har åbenbart aldrig udelukkende handlet om hvad der var sandt eller falsk, men derimod hvad der var politisk effektivt. Ideen om kønnet som social konstruktion var en effektiv måde at nedbryde grænser på og de "strukturer" man ikke brød sig om.

Men ak. Ideen om kønnet som en social konstruktion nedbryder åbenbart nu de forkerte grænser. Nu er ideen blevet et problem for feministerne selv. Ikke mindst de lesbiske.

Berlingske har i den forbindelse et interessant interview med en kvinde som tidligere mente at kønnet var en social konstruktion, men nu mener at det er medfødt.

»Man kan ikke skifte sit køn ved hjælp af operationer og hormoner, for kønnet er medfødt,« siger lesbisk og feministisk debattør.

I forhold til identitetspolitik åbner denne udvikling en række nye fronter. Og med tiden vil der komme flere eksempler på de problemer som følger med en udvikling hvor folk i stigende grad selv "vælger" deres køn.

Den feministiske bevægelse har arbejdet hårdt på at undergrave biologiens autoritet i spørgsmål som omhandler mennesker. Dette arbejde har båret frugt og biologien nyder ikke længere nogen særlig høj status.

Men nu sker der ligesom noget nyt på den front.

16/11/2019
Emner: 
ligestillingfeminismequeerteorikønidentitetspolitikbiologisocial konstruktion
Typer: 
Citathistorier
Citer med linket her:

Kære læser,

Med FOLKETS har jeg skabt en medieplatform der er uafhængig af statsstøtte.

Den uafhængighed er enestående i Danmark hvor medierne har snablen dybt nede i skatteborgernes lommer. De får milliarder af staten. Hold kæft-bolsjer, kalder jeg det.

Bør der ikke være medier som går systemet kritisk efter i sømmene. Hvor fokus er dybere end de enkelte politikeres fadæser eller rød mod blå blok.

Hvis du kan se hvorfor det er vigtigt med uafhængige medier, må næste spørgsmål være – hvordan?

En dag er denne side helt tom, hvis ikke du bakker op.

Meld dig til her.

Og god læselyst,
Lennart Kiil