Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Feminist: Kønnet er medfødt

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Citathistorie: 

Feminist: Kønnet er medfødt

Den feministiske bevægelse virker noget opportunistisk i sin verdensopfattelse og i sit menneskesyn

Der sker noget interessant i feministiske kredse i disse tider.

Efter man gennem mange årtier har fornægtet biologi og insisteret på at køn er en social konstruktion, vender flere nu på en tallerken og siger i stedet at kønnet er medfødt.

Ideen om kønnet som social konstruktion - et produkt af opdragelse og samfundets forventinger - viser sig altså at være et taktisk valg som var brugbart så længe man kunne angribe mænd og kernefamilien og kvinder som valgte traditionelle kønsroller frem for feministernes karriererytteri.

Men da det viste sig at ideen om køn som en social konstruktion også kunne blive et problem for feministerne selv, så var positionen lige pludselig ikke længere så attraktiv og man hoppede på den anden vogn.

Eller nogle gør i hvert fald.

Så det har åbenbart aldrig udelukkende handlet om hvad der var sandt eller falsk, men derimod hvad der var politisk effektivt. Ideen om kønnet som social konstruktion var en effektiv måde at nedbryde grænser på og de "strukturer" man ikke brød sig om.

Men ak. Ideen om kønnet som en social konstruktion nedbryder åbenbart nu de forkerte grænser. Nu er ideen blevet et problem for feministerne selv. Ikke mindst de lesbiske.

Berlingske har i den forbindelse et interessant interview med en kvinde som tidligere mente at kønnet var en social konstruktion, men nu mener at det er medfødt.

»Man kan ikke skifte sit køn ved hjælp af operationer og hormoner, for kønnet er medfødt,« siger lesbisk og feministisk debattør.

I forhold til identitetspolitik åbner denne udvikling en række nye fronter. Og med tiden vil der komme flere eksempler på de problemer som følger med en udvikling hvor folk i stigende grad selv "vælger" deres køn.

Den feministiske bevægelse har arbejdet hårdt på at undergrave biologiens autoritet i spørgsmål som omhandler mennesker. Dette arbejde har båret frugt og biologien nyder ikke længere nogen særlig høj status.

Men nu sker der ligesom noget nyt på den front.