Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Maskefald: Forskningen bekræfter at ansigtsmasker virker

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Maskefald: Forskningen bekræfter at ansigtsmasker virker

Kald dem mundbind eller kald dem kirurgiske masker - de hjælper!

Skrevet af Lennart Kiil

Sundhedsstyrelsen i Danmark har dumstædigt og imod al logik og almindelig sund fornuft og praktisk erfaring fastholdt at ansigtsmasker ikke mindsker smittespredning af den nye coronavirus.

Danmarks Radio var med på denne ualmindeligt uansvarlige leg med borgernes helbred da de kalte en familiefar, som ønskede at hans børn skulle udstyres med ansigtsmasker - eller mundbind som DR kaldte det - for "tåbelig".

Også et andet statsbetalt medie her været med på anti-maske-bølgen. Nemlig videnskab.dk som tidligt var ude med en artikel som postulerende at videnskaben havde vist at ansigtsmasker ikke virkede.

Langt de fleste øvrige medier har valgt at holde sig fra emnet indtil for nylig. Det har stort set intet fyldt. Det med værnemidler til civilbefolkningen.

Social distancering og andre halv-totalitære "løsninger" hvor befolkningen sendes i flyverskjul fra virus har totalt domineret mediebilledet fra start, ligesom der også har været stor fokus på tests som medierne af uvisse årsager åbenbart tror er en slags silver bullet imod coronavirus.

Men den helt simple forebyggende foranstaltning som virker uden samtidig at lukke samfundet ned - ansigtsmasken, både den filtrerende og den kirurgiske af slagsen - er stort set blevet forbigået i tavshed.

Politikerne har derfor kun stået med en hammer af nedlukning - og har man kun en hammer, så ligner alting som bekendt et søm - hvorfor vi har haft en langvarig og dyr nedlukning af Danmark.

Et enkelt medie, det du sidder med nu, fortalte allerede den 4. februar at masker skam havde en effekt. Både den ene og den anden slags:

Det er rigtigt at mundbind ikke er specielt effektive.

Åndedrætsværn er bedre.

Men mundbind er skam i en række situationer og rigtigt brugt bedre end ingenting.

Det er også rigtigt at hverken mundbind eller åndedrætsværn giver nogen form for garanti mod smitte.

Nøjagtigt ligesom en cykelhjelm ikke hjælper i alle tilfælde, så gør mundbind og åndedrætsværn det heller ikke.

Men vi ser ikke DR eller overlæger kalde cykelhjelme tåbelige, selvom de ikke hjælper mod en lastbil eller bil der rammer en cyklist.

Disse ord skrev jeg i en respons på Danmarks Radios artikel som kaldte en familiefader tåbelig for at ville beskytte sin egen familie.

Siden den 4. februar har jeg et utal af gange forsøgt at henlede opmærksomheden på ansigtsmasker, hvordan man med succes bruger dem de steder hvor man har størst erfaring med virusudbrud, og at man i Danmark burde komme i gang med at producere dem i store mængder ASAP.

Undervejs har jeg også rapporteret om erfaringer fra felten, om undersøgelser som har hævet filtrerende ansigtsmaskers effektivitet over enhver tvivl.

Men hvad med de almindelige "kirurgiske masker" som af og til omtales mundbind? De havde jo også en vis effekt, hævdede jeg den 4. februar.

Og nu er der så kommet et studie som er offentligegjort i selveste Nature - verdens vel nok mest estimerede videnskabelige tidsskrift.

Studiet bekræfter at disse almindelige ikke-tætsluttende ansigtsmasker uden filter også har en dæmpende effekt på smittespredning:

Surgical face masks significantly reduced detection of influenza virus RNA in respiratory droplets and coronavirus RNA in aerosols, with a trend toward reduced detection of coronavirus RNA in respiratory droplets. Our results indicate that surgical face masks could prevent transmission of human coronaviruses and influenza viruses from symptomatic individuals.