Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Tegnell om 20.000 corona-døde i Sverige: "inte orimligt"

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Citathistorie: 

Tegnell om 20.000 corona-døde i Sverige: "inte orimligt"

Med fuld smittespredning vil tallet være op til 40.000, forklarer Uno Wennergren.

Den nye coronavirus hærger i Sverige

I forgår aftes præsenterede professor i matematisk statistik, Tom Britton, og Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, beregninger som viser at mellem 8000 og 20000 svenskere kan komme til at dø af den nye coronavirus.

Det skete i programmet Aktuellt på SVT, som svarer til DR i Danmark.

De to professorer havde uafhængigt af hinanden regnet på tallene og var kommet frem til et nogenlunde ens resultat.

Tom Britton vurderede dødeligheden, IFR, til cirka 0,4 procent. Et tal som stemmer meget godt med det man kan sjusse sig frem til for Danmarks vedkommende med udgangspunkt i andel immune i forhold til antal døde.

I går reagere den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell så på tallene.

Og han finder dem ikke usandsynlige. "Inte orimligt" siger han i Aftonbladet.

Han tilføjer dog et forbehold:

Om tallet kommer helt derop hænger sammen med hvor godt Sverige formår at beskytte de ældre som sammen med visse andre grupper er mere sårbare overfor den nye coronavirus end den øvrige befolkning.

Og så mener han at dødeligheden på 0,4 procent lyder lidt højt hvis man tæller hele befolkningen med. Her henviser han også til det meget omtalte postulerede - men aldrig beviste - enormt høje mørketal.

Og Sverige har i øvrigt foreløbig ikke været specielt gode til at beskytte de ældre da mange plejehjem i landet har været hårdt ramt.

De 20000 eventuelle døde i Sverige er baseret på en antagelse om at cirka 50 procent af landets befolkning før eller siden vil blive smittet.

Med fuld smittespredning vil tallet være op til 40.000 døde, forklarer Uno Wennergren.

I forhold til dødelighed er det i øvrigt interessant at Tom Britton kom frem til de 0,4 procent på en anden måde end jeg regnede mig frem til tallet for Danmarks vedkommende.

Her en kort forklaring på Brittons fremgangsmåde:

Tom Britton har jämfört Folkhälsomyndighetens bedömning av hur många i Stockholms län som beräknades vara smittade för omkring tre veckor sedan med hur många som har avlidit i dag, eftersom det ofta tar så lång tid innan en smittad person avlider. Tom Brittons slutsats är att dödligheten ligger på ungefär 0,4 procent.