Gå til hovedindhold

Hvorfor skal ny "corona-styrelse" ligge under Justitsministeriet?

Af Lennart
Først blev jeg glad - så blev jeg bange

Da jeg tidligere i dag læste om at regeringen endelig vil begynde at se på en forsyning af værnemidler, noget jeg har plæderet for siden den 4. februar, blev jeg glad.

Endelig, tænkte jeg. Bedre sent end aldrig.

At regeringen vil se nærmere på smitteopsporing er også godt. I stedet for at tage hele befolkningen som gidsler under en stor nedlukning, kan der være fornuft i en mere fokuseret indsats hvor man opsporer og sætter ind hvor problemet reelt er.

Selvom isolation er ubehagelig og kan misbruges, så er det historisk den vej man har gået - altså at man isolerer de syge for ikke at sætte resten af befolkningen ud af spil.

Men isolation er et værktøj som skal bruges med stor forsigtighed.

Og da gik det op for mig at den nye styrrelse, som skal sikre værnemidler og smitteopsporing, kommer til at ligge under Justitsministeriet.

Og den indledningsvise lettelse, over at regeringen endelig lagde op til en mere aggressiv (værnemidler så vi ikke hele tiden skal gemme os) og fokuseret (smitteopsporing så der kan sættes ind hvor behovet er størst i stedet for en one size fits all tilgang) strategi, blev afløst af en betydelig mængde skepsis og mistro.

Det er der flere grunde til:

  1. Justitsministeriet er politiets ministerium, så at sige. Det ministerium som har de videste magtbeføjelser i landet knyttet direkte til den udøvende fysiske magt.

  2. Er mere specifik for Mette Frederiksen: Hun har vist sig at have smag for magt. Og hendes håndplukkede justitsminister Nick Hækkerup er ikke ligefrem kendt for sit fokus på borgerrettigheder.

Den "faglige" tilgang bygger øjensynligt mere på magt og politi, end på sundhedsfaglige hensyn.

Jeg undrer mig også såre på meta-planet. Hvad kan dog være Mette Frederiksens ide med at gøre noget så provokerende som at lægge en styrelse, som skal stå for isolering af borgere som måske er syge, ind under Justitsministeriet?

Hun er jo ikke dummere end hun kan regne ud at det vil give en reaktion.

Er hun virkelig så almægtig nu, at hun nærmest kan lege med den latente frygt i befolkningen for misbrug af magten?

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.